ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: TÁRKONYOS KRUMPLILEVES TÖKÖSEN

Imádok utazni, új, ismeretlen helyeket felfedezni, kedvenc helyszínekre visszajárni. Az utazás az ízek világában történő kalandozást is jelent, kíváncsian és örömmel kóstolom más nemzetek ételeit, ismerkedve fűszereikkel, szokásaikkal. Hazatérve azonban mindig elkap a vágy, valami igazán itthonit enni. Az egyik ilyen nagyon hazai étel nem más, mint a krumplileves, amelynek a mi esetünkben története is van.

Bizonyára említettem már, hogy szemem egyik fénye nem a nagyétkűségéről híres, ráadásul kisebb korában a paradicsomon és a tejen kívül nagyon nehezen tudtam bármilyen jellegű, illetve állagú táplálékot beletukmálni. Volt azonban egy jó szokása: naponta egy tányér levest megevett. Ezért nálam a levesek többsége komoly átalakuláson ment keresztül, beleadva mindent, de főleg azt, amit a hűtőben, a kamrában találtam, hogy minél finomabb, dúsabb és táplálóbb levesek kerüljenek a terülj-terülj asztalkánkra. Így született meg ez a tárkonyos, tökös, sajtos, rendkívül finom krumplileves, amelybe most még vörösáfonyalekvár is került. Egy evőkanálnyi lekvár szomorkodott az üveg alján, és mivel a krumplilevesembe egy csipetnyi cukrot is szoktam tenni, ez mindig kiemeli, kihangsúlyozza az ízeket, arra gondoltam, nem fogok nagy kárt okozni, ha cukor helyett a lekvárral fogom ízesíteni a levest. Büszkén jelentem, nem bántam meg, sőt… a vörösáfonya fanyarsága kiválóan illik a füstölt paprika, és pirított hagyma ízéhez, ha a kanalunkba kerül egy-egy szem. Így életem egyik legfinomabb krumplilevese állt össze. Ha nincs vörösáfonya lekvár kéznél, vagy bárki is irtózik a gondolattól, természetesen elhagyhatja, s egy csipet cukorral helyettesítheti.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vöröshagyma (vagy két kisebb)
  • 2 sárgarépa
  • kis darab zeller (20–39 g)
  • 4–5 krumpli
  • fél tök (300–400 g)
  • 2 kk füstös pirospaprika
  • másfél ek szárított tárkony/negyed marék ecetes tárkony
  • 1 tömlő krémsajt
  • 200 ml tejszín
  • 1,5 l alaplé
  • 1 ek vörösáfonya lekvár/csipet cukor
  • kiskanál citromlé, amennyiben ecetes tárkonyt használok, ez kimarad
  • só ízlés szerint
  • kevés napraforgóolaj

Elkészítése: a hagymát megpucolom, felaprítom, a tököt és a krumplit kockákra, a zellert kisebb kockákra, a murkot pedig karikára vágom. A hagymát egy kevés olajon megdinsztelem. Amikor a hagyma üvegessé vált, leveszem a tűzről, rádobom a pirospaprikát, elkeverem, majd felöntöm húslevessel. Ha nincs húsleves, simán vízzel is lehet, de tapasztalatom szerint ízesebb lesz a leves, ha húslevessel vagy zöldséges alaplével öntjük fel. Ha nincs alaplé, akkor leveskockát vagy házi szárított (vagy fagyasztott) ételízesítőt is szoktam használni. A vízbe dobom a krumplit, a tököt, a murkot, a zellert, a szárított tárkonyt, felfőzöm, majd alacsony lángon hagyom gyöngyözni, míg a zöldségek megpuhulnak (kb. 20 perc). Ezt követően sózom.

Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadom a vörösáfonya lekvárt, a krémsajtot, majd elkavarom, felfőzöm, továbbá a tejszínt is hozzákeverem, ha felforrt, elzárom alatta a lángot. Hozzákeverem a citromot, sózom, ha szükséges. Amennyiben ecetes tárkonyt használok, azt most, a végén, felaprítva adom a leveshez. Ilyen esetben a citrom kimarad, mert a tárkonyról lecsepegő ecet pontosan elég lesz a savanyításhoz.

Pirítossal, grissinével tálalom. Meleg, koraőszi napokon kitűnő ebéd, más nem is kell mellé: sajtos, krémes, laktató, isteni krumplileves. Aki szereti a csípőset, egy késhegynyi csípős paprikakrémet is keverhet hozzá.

Csak akkor vettük észre mennyire ki vagyunk éhezve az itthoni ízekre, amikor elkezdtük enni… Talán még sosem ettünk ilyen finom krumplilevest.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s