SZÉKELY ZSEJKE FÉLÓRÁS EBÉDJE

Zsejke a frissen főzött ételeket szereti

Zsejke a frissen főzött ételeket szereti

Kelbimbóleves

Hozzávalók:

     – fél kg kelbimbó

    – egy nagy reszelt murok

     – marék köles

     – fél citrom leve

     – 1,5 l víz

     – 1 dl főzőtejszín

     – só

     – kapor

Csicseriborsó főzelék

Hozzávalók:

     – két kisebb csicseriborsó konzerv

     – egy közepes fej hagyma

     – 2 ek görög joghurt

     – kurkuma

     – curry

     – őrölt kömény és koriander

     – római kömény

     – fél teáskanál csípőspaprika krém

     – 2 cikk fokhagyma

Székely Zsejkéhez látogattunk, akit konyhán kívül például a Kolozsvári Magyar Opera színpadán láthatunk. A sokirányú szerelem egyike az előadóművészethez kapcsolja: eredetileg színésznő szeretett volna lenni, 90 előtt egy hely volt a főiskolán, érettségi után meg is próbálta, azonban nem járt sikerrel. – Ekkor ajánlotta egy jó barátom, aki már az opera énekkarában énekelt, hogy menjek oda én is, ugyanis akkor már elvégeztem a Népművészeti Főiskolán a kántó szakot és énekelgettem. Így kerültem az operához és közel a zenéhez – mondta.

Ezután iratkozott be a kolozsvári Zeneakadémiára, ahol nemcsak énektudását fejlesztette, hanem egy másik nagyon lényeges dolgot is megtanult, ugyanis ekkor állandó rohanás jellemezte életét. – Az első két évben folyamatosan hajszoltnak éreztem magam, úgy tűnt, hogy semminek sem jutok a végére. Ekkor jöttem rá, hogy a gondolataim mindig máshol járnak, a következő dolgon agyalok, ahelyett hogy arra figyelnék, amit éppen akkor csinálok. Ha az ember mindig ott van, ahol van, és nem máshol szeretne lenni, akkor a dolgok egészen jól működnek. Szerintem az ember akkor érezheti hajszoltnak magát, amikor arra gondol, hogy mit kell még csinálnia vagy mit csinált már – magyarázta, amikor az időbeosztásról kérdeztem.

Arra már nem is emlékszik, hogy a főzést hogyan szerette meg, viszont szerinte az főz jól, aki a szívéből főz. Ha valaki jókat szeret enni, akkor azt jól kell elkészítenie. Nem csak recepteket leshetünk el Zsejkétől, hanem a fűszerek hasznosítását is, ugyanis táplálkozási tanácsadó is.

Már rögtön az elején beavat a tervbe: vegetáriánus téli ételt készít. Azok a téli ételek, amelyeket sokat kell főzni, ilyenek a hüvelyesek a borsó kivételével. A lencse, a csicseriborsó, a bab. Azt mondják a keletiek, főleg az indiaiak, hogy ez nagyon sok meleg energiát gyűjt magába, jó ezeket enni télen, mert minket is fűtenek belülről. Ilyen a csicseriborsó főzelék is, amelyet csirkemell pörkölttel, grillezett csirkével is lehet fogyasztani, vegetáriánus feltét a tükörtojás.

Kelbimbó leves is készül, ami szintén téli zöldség, mert ilyenkor is lehet szedni a kertből, hacsak nincsenek nagyon alacsony hőmérsékletek. -5 fokon például megfagy, de utána kienged és még édesebb lesz az íze.

A receptek elkészítési módja itt olvasható.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s