ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: GYORS ZABPELYHES TALLÉROK

Csupán három hozzávaló és tíz perc, így kezdődik ez a finomság. Az összes jó tulajdonsága megvan ennek a süteménynek. Könnyen és gyorsan elkészíthető, elronthatatlan, alig kell hozzá valami, maradékbedaráló, szuperegészséges, felhasználása sokoldalú, és nem utolsó sorban, elképesztően finom.

A zab remek fehérjeforrás, olyan szénhidrátokat tartalmaz, amelyeket diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. A glikémiás indexe is megfelelő, nem emeli meg a vércukorszintet, kedvezően hat az immunrendszerünkre, ami a vírusokban gazdag februárban jól jöhet.

Ha van fonnyadóban lévő banán otthon, nagyon ajánlom mindenkinek ezt a gyors és könnyű süteményt. Liszt, cukor, tojás és tejtermékmentes, tehát azok is elkészíthetik maguknak, akik kizárólag növényi hozzávalókat fogyasztanak, vagy akik gluténérzékenységük miatt kénytelenek száműzni a búzalisztet az életükből. Mivel a sütemény édességét a túlérett banán és mazsola adja, eleinte kételkedtem benne, hogy nem lesz elég édes, de tévedtem, tökéletes lett, pont annyira édes, amennyire kell.

A sütemény állaga szempontjából fontos, hogy kétfajta zabpelyhet használjunk: a klasszikus vastagabb, illetve a finomított zabpelyhet, mert így jobban össze fognak állni a tallérok.

Hozzávalók:

  • 1 bögre finomított zabpehely
  • ½ bögre hagyományos zabpehely
  • 3 kisebb vagy 2 nagyobb túlérett banán (az sem baj, ha már megbarnult)
  • 1 kk fahéj
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 marék apróra vágott/törött sózatlan mogyoró/mandula/kesudió
  • 20–30 szem mazsola
  • csipetnyi só

Elkészítése: A zabpelyhet összekeverem a fahéjjal, citromhéjjal és sóval. Hozzáadom az apróra vágott mogyorót, mandulát és mazsolát. A mazsola maradhat egészben is, aki úgy szereti, én azért vágtam apróbbra, hogy jobban elkeveredjen, s ne legyenek nagydarab mazsolák benne, mert az ifjú nemzedék azt nem annyira kedveli. A banánokat leturmixolom, beleforgatom a zabpelyhes keveréket, majd tíz percre félreteszem, hogy a pelyhek kicsit magukba szívják a nedvességet, és könnyebben formázhatóvá váljanak.

Az idő leteltével kis golyókat készítek, lelapítom, és sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket. Sütés közben a tallérok nem nőnek, így viszonylag közel lehet őket a tepsire tenni. Egy kiskanállal egyenesre simítom a tetejüket, 170 fokos sütőben húsz perc alatt készre sütöm. A sütőből kiemelve pár percet hagyom pihenni, keményedni. Egy csésze kávéval, egy pohár tejjel kitűnő reggeli, egészséges nassolnivaló napközben, vagy akár uzsonnás dobozba pakolva mehet az iskolába. Rendkívül finom, tápláló, gyümölcsös, fahéjas kényeztetés. Az is nagyon jó benne, hogy a végtelenségig variálható, mazsola helyett mehet bele csokidarabka, mogyoró/mandula helyett dió, fahéj helyett vanília vagy gyömbér, mindenki variálhatja kedvére.

Hozzászólás