ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: ÚJJÁSZÜLETETT SÜTEMÉNY

Kivel nem történt már meg az, hogy előző napról megmaradt egy darab kalács vagy néhány péksütemény, ami másnap már nem annyira finom, de még ehető, ezért még nem válunk meg tőlük, hátha mégis elfogy. Tesszük mindezt úgy, hogy az elgondolás pillanatában tisztában vagyunk azzal, hogy az összes kínálgatás és reklámozás ellenére ez a projekt halálra van ítélve. Hacsak nem jön egy mentő ötlet, s a szikkadt, hányódó darabokból valami olyasmi nem készül, amitől mindenki a tíz ujját megnyalja.

Most ilyen ötlettel rukkolok elő, ugyanis nálunk egy darab kalács és négy csokis péksütemény (pain de chocolat) maradt feledőben, ezeket használtam fel alapanyagként.

De a sütemény készülhet croissantból vagy kifliből is, ami éppen otthon megmaradt. Az sem baj, ha már szinte kiszáradt, úgyis felhasználható.

Gyors, illatos, puha, percek alatt odakészíthető, maradékfelhasználó, pénztárcakímélő, és nyilván azt mondanom sem kell, hogy nagyon finom.

A forró sütőt megpillantva, a gyermekek azonnal érdeklődni kezdtek, hogy mi is készül…? Amikor elmondtam, micsoda finomság lesz a szikkadt süteményekből, azonnal megállapítottam, hogy várhatóan sokat kell dolgoznom azon, hogy mindez elfogyjon. Mert hát pfuj-pfuj, ők bizony nem fognak olyasmit meg­enni, ami már szinte ehetetlen volt, csináljak is vele bármit.

Amikor azonban az illata elkezdett terjengeni, majd amikor a sütőből kiemelve megpillantották, már csak azt kérdezték: mikor fog kihűlni annyira, hogy tálalható legyen. Be kell vallanom, engem is meglepett, hogy mennyire finom és mutatós lett.

Hozzávalók:

  • 4-5 vastag szelet diós kalács
  • 4 db csokis péksütemény
  • 4 tojás
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 200 ml főzőtejszín
  • 50-100 ml tej
  • csipet só
  • 200 g fagyasztott erdei gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, vörös és fekete ribizli, meggy)

Elkészítése: A kalácsot és a péksüteményeket tetszőleges kockákra vágom. A tojást a cukorral néhány perc alatt habosra felverem. Hozzáadom a csipet sót és a tejszínnel elkeverem. Egy üvegedényt vajjal kikenek, elterítem benne a szikkadt süteménydarabkákat. Bele öntöm a tejet, megrázogatom, hogy az alján egyenletesen elterüljön. Ha nagyon szikkadtak a felhasználandó sütemények, akkor több tejet, amennyiben pedig kevésbé szikkadtak, kevesebbet használok. Ráöntöm a tojásos-tejszínes keveréket. A tetejét bőségesen megszórom fagyasztott gyümölcsökkel, majd 170 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm.

Ennél a változatnál kevés cukrot használtam, mert eleve cukrozott süteményekkel dolgoztam, ha azonban olyan kiflit szeretnék felhasználni, ami nem édes, akkor a cukormennyiséget bátran megnövelem (akár 80-100 g is mehet bele), és egy kiskanál vaníliakivonatot is teszek bele.

Bátran ajánlom kipróbálásra, annyira szép és finom, hogy akár vendégeknek is kínálhattam volna, ha marad…

Hozzászólás