ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: DIÉTÁS KÁPOSZTAFŐZELÉK MÁSKÉPP

A káposzta egyik legrégebbi zöldségünk. Már az Ókori Egyiptomban termesztették és fogyasztották. Népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy hitték, a káposzta semlegesíti az alkoholfogyasztással járó kellemetlen hatásokat. Ezért megelőzésképpen, de a másnaposság enyhítésére is savanyúkáposztát ettek. Talán innen származik a nálunk is elterjedt praktika, hogy másnaposságunkat savanyúkáposztás korhelylevessel gyógyítjuk.

A magyarság körében a káposzta széleskörű elterjedése a 9. század utánra tehető. Minden társadalmi réteg különböző formákban előszeretettel fogyasztotta. A néphit sok levele miatt bőségvarázsló eledelként tartotta számon. A káposztás hús a magyarság egyik legfontosabb fogása volt, amelyet csupán a 18–19. században szorította ki a gulyás, a pörkölt és a paprikás, majd váltak nemzeti ételekké.

Ilyenkor tavasszal a friss, ropogós, egészségesen zöldellő újkáposzta is megjelenik a zöldségárusoknál. Rengeteg jótékony hatása közül megemlíthetjük, hogy erősíti az immunrendszert, csökkenti a szürkehályog kialakulásának az esélyét, rákellenes hatása van, elősegíti a fogyást.

Tavasszal megújul a természet, és mi magunk is igyekszünk kicsit felfrissülni. Talán az étkezésünkre és a kalóriabevitelünkre is kicsit jobban odafigyelünk ilyenkor, mint a téli hónapok alatt. A friss, új zöldségek megjelenése is segít minket abban, hogy legjobb formánkba hozhassuk magunkat. A káposzta közismerten az egyik legjobb fogyókúrás zöldségünk, 100 g káposzta energiatartalma mindössze 25 kcal. Változatosan felhasználható zöldség: a jó hírben álló töltöttkáposzta mellett, levesek, saláták, sós sütemények vagy főzelékek alapanyaga is lehet.

Hagyományos ételeinken túlmutatva próbálkozhatunk újszerű, akár más nemzetektől kölcsönvett ötletekkel. Nem titok, szeretem a curry fűszerkeveréket, így eszembe jutott, hogy miért ne próbálnám ki a káposztát currys változatban. Természetesen nem nekem jutott ez eszembe először, hiszen az indiaiak ennek az ételnek különböző változatait már hosszú évszázadok óta fogyasztják.

Kipróbáltam, biztosan állíthatom, nem utoljára készítem: szupergyors, egyszerű, csodafinom fogás, ráadásul kifejezetten pénztárcabarát.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 közepes fej káposzta
  • 2 sárgarépa
  • 1 ek curry fűszerkeverék vagy ízlés szerint
  • 6–8 koktélparadicsom
  • 1 csokor korianderlevél (elhagyható)
  • 2 ek olaj

Elkészítése: a hagymát csíkokra vágom, a káposztát és a sárgarépát nem túl vékonyra szeletelem. A koktélparadicsomokat félbe vágom.  A koriandert felaprítom.

A hagymát az olajon 2–3 percig pirítom majd rábobom a curry fűszerkeveréket és 1–2 percig kevergetem, hogy a fűszer íze a forró zsiradékban jól kioldódjon. Hozzákeverem a káposztát és a sárgarépát, sózom. Fedő alatt addig párolom, míg a sárgarépa megpuhul (8–10 perc). Ha a káposzta túl sok levet enged, akkor leveszem a fedőt, és kavargatva párolom. Ha a sárgarépa megpuhult hozzáadom a koktélparadicsomot és még két percig párolom. Ezzel készen is van! Ekkor szóróm meg, keverem hozzá az aprított koriandert. Aki teheti használjon korianderlevelet ehhez az ételhez. Nélküle is finom lesz a főzelék, de ez a zöldfűszer teljesen más szintre emeli ezt az egyszerűségében nagyszerű fogást.

Felszolgálhatjuk köretként húsok mellé, főzhetünk bele egy szál füstölt kolbászt is, de így önmagában is hihetetlenül finom. Bíztatnék mindenkit arra, hogy próbája ki: egészséges, felettébb ízletes és határozottan kalóriaszegény fogás.

Hozzászólás