ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: CSIRKECOMB GOMBÁS-SAJTOS MÁRTÁSBAN

Lejártak az ünnepek, és a vakációnak is vége. Hó nem volt, nincs, talán nem is lesz, de az is lehet, hogy majd márciusban viccel meg a természet, ahogyan az elmúlt években is meg-megtörtént. Beindultak a látástól-vakulásig nyüzsgő napok, ismét előkerültek a pár perces ebédötletek.

Ez a csupán pár hozzávalós csirkecomb tényleg pofonegyszerű, és roppant finom, a mártás hozzá úgyszintén pár perc alatt megvan. A kettő külön is tálalható az esetben, ha a családban akad olyan, aki nem szívesen fogyaszt húst. A gombamártás önmagában is isteni, rizzsel vagy akár tésztával kínálva teljes értékű fogás.

Még a nyáron szedett, pürésített és lefagyasztott csipetkéket használtam ez alkalommal, de természetesen friss gombából is elkészíthető, a leírásban is ez szerepel.

Hozzávalók:

  • 6 kicsontozott csirkecomb
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 250 g csiperke gomba
  • 200 ml csirke- vagy zöldségalaplé/víz és szárított ételízesítő
  • 150 g reszelt parmezán sajt
  • só, bors

Elkészítése: a hagymát apró kockákra vágom, a gombát felszeletelem. Egy tapadásmentes serpenyőben1 evőkanál olajat felhevítek, beleteszem a csirkecombokat és közepes lángon, mindkét oldalukat aranybarnára pirítom (oldalanként 5–6 perc). Ha ezzel megvagyok, kiszedem a csirkéket a serpenyőből egy tányérra, és fóliával lefedem. Ez azért fontos, mert így a hús tovább puhul, egy kis levet is enged, amit majd fel tudok használni.

Amennyiben szükséges, teszek még a serpenyőbe egy kevés olajat, rádobom a hagymát, majd 3 perc pirítás után a felszeletelt gombát (vagy a kiolvasztott gombapürét az én esetemben, ami még inkább leegyszerűsíti az elkészítési folyamatot, de folytatom a leírást friss gombával) addig pirítom, míg levet enged (2–3 perc), majd felöntöm az alaplével. Ha nincs kéznél alaplé, akkor vizet és kevés szárított ételízesítőt használok, azt mindig tartok idehaza. Ezek után 3–4 percig főzöm, míg a gomba megfő, majd beleszórom a sajtot, és addig rotyogtatom, míg az elolvad benne. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a mártás túl híg, két kiskanál kukoricakeményítőhöz hozzáadok egy kevés hideg vizet, elkeverem, s hozzáadom a mártáshoz, mindössze 2 perc alatt besűrűsítem, ezután visszateszem a serpenyőbe a csirkecombokat, rácsorgatva a levet is, amit a hús kiengedett. A mártást kicsit összekavarom a húsok körül, és kész is van.

Rizzsel vagy tésztával kínálom. Ez alkalommal egy kis fej hagymát vágtam apróra, lereszeltem két sárgarépát és a rizzsel együtt, egy fél evőkanálnyi olajjal s késhegynyi őrölt római köménnyel, sóval, fél kiskanálnyi szárított ételízesítővel összepirítottam, felengedtem vízzel, és puhára főztem. Nagyon illett hozzá, de ha nics erre idő, akkor főtt tésztával is roppant finom. A csirkecomb ropogós, a mártás krémes, kellemesen gombás és sajtos, a türelmetlenebbek kenyérrel mártogatták, míg a köret elkészült.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s