ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: PARADICSOMOS SÜLTPADLIZSÁN-SALÁTA

A padlizsánnal évekig úgy voltam, hogy a hagyományos majonézes vagy olajos vinetán (szülővárosomban így hívtuk) túl, nem merészkedtem messzebbre. Gyerekkoromban nem volt divat kísérletezni a konyhában, szüleink a hagyományos ételeket készítették (ha volt miből). Utazni is csak rendkívül korlátolt módon lehetett, nem is adatott meg mindenki számára, hogy az ország határait túllépje, internet akkoriban még nem volt, hogy bár digitálisan utazhassanak az emberek, így ötletet sem volt honnan meríteni. Meg aztán volt gond bőven a mindennapokban, az akkori körülmények között engem sem ragadott volna meg a konyhai kreatív foglalkozás.

Éppen görögdinnyét akartam vásárolni, amikor az egészségtől kicsattanó padlizsánok olyan nagyon kínálták magukat, hogy nem bírtam megállni, ne vásároljak néhányat. Akkor még a hagyományos majonézes saláta járt a fejemben, de mire hazaértem velük, eszembe jutott, hogy nagyon régen sütöttem padlizsánt serpenyőben, pedig az mennyire finom és krémes tud lenni. Ebből kiindulva született meg ez a saláta, amely forró napokon ideális reggeli, ebéd vagy vacsora lehet. A hozzávalók mennyiségét csak tájékoztatásképpen írom, mert nagyon megengedő receptről van szó, bármelyik hozzávalóból mehet bele több vagy kevesebb.

Első ránézésre nagyon szűziesnek néz ki, ezt nemcsak az extraszűz olívaolaj miatt mondom, hanem mert nincs benne sem hagyma, sem fokhagyma…  Ami nem jelenti azt, hogy nem mehet bele az is, vagy nem illik az ételhez, ellenben most az olívaolajban pirított padlizsán ízére vágytam, és a hagymával, fokhagymával ez a lágy mediterrán ízkombináció eltörpült volna. Számomra ez az étel így tökéletes, ahogy van, de aki szeretné, szíve szerint hagymázza, fokhagymázza, vagy kínálja mellé ezeket a zöldségeket. Az én esetemben a fűszer most nem más, mint a rukkola.

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 2 nagy paradicsom
  • 10 ek olívaolaj
  • 50 g rukkola
  • ízlés szerint hagyma, fokhagyma, só

Elkészítése: a padlizsánt szeletekre vágom, pár evőkanál olíva olajon lágyulásig pirítom. Míg a padlizsán hűl, a paradicsomot apró kockára vágom, majd a padlizsánt is. A rukkolát is felaprítom, a három hozzávalót összekeverem, sózom és már lehet is tálalni. Ki-ki szíve szerint kínálhat mellé zöldhagymát, fokhagymát vagy sajtot. Friss kenyérrel vagy akár pirítósra kenve, könnyű, egyszerű, gyors, frissítő, igazi nyári finomság.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s