ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: TÖKÉLETES TOJÁSSALÁTÁM

A vidéki életnek számtalan előnye van: a friss levegő, a csend, a zöld, a madárcsicsergés, az állatok közelsége, mindezek mellett az is előfordul, hogy olyan alapanyaghoz jut hozzá az ember lánya, amelyet a városi élet nehezebben hozhat számára. Barátaimtól kaptam nyolc libatojást. Eddigi életem során csak egyszer találkoztam élőben libatojással: néprajzos diákkoromban a csángóföldi Csíkfaluban készítettek a háziak rántottát belőle. Nagy szeretettel, szívesen kínálták, de akkori finnyás énem meg sem kóstolta. Ma is szégyellem magam miatta. Az ízére nem emlékezhetek, a hangsúlyos sárga színe azonban megmaradt bennem. Ennek már több mint 25 éve, azóta benőtt a fejem lágya.

Nagy izgalommal vártam tehát a beígért libatojásokat, hogy életemben először valamit készítsek ebből az alapanyagból. Azt tudtam, hogy az elkészítési módja megegyezik a tyúktojáséval. Valami nagyon tojásos dolgot kellett kitalálnom, hogy mind a nyolc, cseppet sem pici tojást felhasználjam. A rántottánál azonban valami izgalmasabbra vágytam, meg különben is, nem minden nap kapok libatojást, és nem kótyavetyélhetem el rántottára. Így jutottam el a saláta gondolatáig.

Az igencsak dekoratív nagy tojásokat alapos mosás után 25 perc alatt keményre főztem, és hozzáláttam a saláta elkészítéséhez. Ekkor még nem tudtam, pontosan hogyan fog összeállni, csak azt, hogy van egy csokor zellerszáram, és azt el szeretném használni, de menet közben minden szépen kialakult, s egy túlságosan is finom saláta kerekedett belőle. Természetesen tyúktojásból is készíthető, de abban az esetben a tojások számát legalább kettővel kell beszorozni. Előre bocsájtom, a leírt mennyiség óriási, grillpartira, baráti összejövetelekre ajánlott. Aki csak saját családja számára szeretné elkészíteni, az nyugodtan felezze a mennyiségeket. Szorozva vagy osztva (remélem nem bonyolítottam túl ezzel a sok matematikával), mindenki tegyen belátása szerint. A lényeg: ha szereti a tojást, próbálja ki!

Hozzávalók:

  • 8 libatojás
  • 1 csokor zellerszár
  • 1 kis fej hagyma
  • fél csokor metélőhagyma
  • fél csokor kapor
  • 10 ek majonéz
  • 4 ek mustár
  • 300 g görögjoghurt
  • fél citrom leve
  • 1 kk curry fűszerkeverék
  • 200 g ecetes uborka
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 konzerv kukorica
  • csipet cukor
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése: a tojásokat keményre főzőm, hagyom őket kihűlni, majd felkockázom. A zellerszárat kis darabokra, a hagymát és az uborkát apróra vágom, majd egy öblös tálba teszem. Hozzáadom a leszűrt csicseriborsó és kukoricakonzervet. A majonézt, a joghurtot, a mustárt, a curryt, a sót, a borsot, a cukrot, a citrom levét egy edényben simára keverem, és hozzáadom, ezek után az egészet jól összekeverem. Amennyiben túl száraznak tűnik, akkor teszek hozzá még egy kis joghurtot, valamint pár evőkanál napraforgóolajat. Máris fogyasztható, de ha pár órát hagyjuk összeérni az ízeket, még finomabb! Helyesbítek: abbahagyhatatlanul finom!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s