ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: SZILVESZTERI GYORS FALATOK

Ma véget ér az Óév, beköszönt az Új. Számot vetünk azzal, ami az elmúlt 12 hónap alatt történt, végiggondoljuk mi az, amit jól csináltunk, mi az, amit kevésbé, és eltervezzük, hogy a következő évben megpróbálunk javítani ott, ahol nem sikerült elvárásainknak megfelelően teljesítenünk. A járványhelyzet mindenkinek az életére hatással van, és mivel nem vagyunk egyformák, a ránk pakolt terheket sem egyformán cipeljük, ki-ki a maga erejéhez mérten halad előre.

Aztán ott vannak az élet egyéb dolgai, melyek kapcsán egyre gyakrabban hallom azt, hogy ilyen ez a világ (értsd: romlott). Ezzel a gondolattal mélyen nem értek egyet: ugyanis a világ olyan, amilyenné alakítjuk. Ha az utcán más a földre dobja a szemetet, mi nem fogjuk oda dobni, csak mert „ilyen a világ”. A kukába tesszük, mert mindenekelőtt megtiszteljük magunkat és a környezetünket azzal, hogy nem változtatjuk mindannyiunk utcáját szemétdombbá, reménykedve, előbb-utóbb más is rájön arra, hogy a tiszta környezetben szebb és jobb élni, s a jövőben ő sem fogja a szemetét a földre dobni. A világ tehát mindenekelőtt olyan, amilyenné saját magunk alakítjuk, a közvetlen környezetünket tisztán tartva, hiszen senki nem kényszerít arra, hogy szemétben éljünk.

Bizakodva várjuk az Új Évet, terveket szövünk, célokat tűzünk ki, melyekkel megpróbáljuk életünket szebbé, jobbá és egyben tisztábbá tenni.

Szeretjük az Óévet terülj-terülj asztalkával, baráti körben búcsúztatni, mert úgy véljük, amennyiben bőségben és gazdagságban búcsúzunk tőle, ez fog ránk várni az Új Évben is. A finom vacsora és pezsgőbontás mellé viszont jól jönnek a szilveszteri falatkák, melyeket a főétkezések között bekaphatunk. Szokásomhoz híven erre hozok most pár gyors, szerencsevarázsló példát.

Currys lencse

Hozzávalók:

  • 250 g vöröslencse
  • 2 babérlevél
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 4 zellerszár
  • 1 nagy alma
  • konzerv bab
  • konzerv lencse
  • 1 kk curry fűszerkeverék
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 konzerv kókusztej
  • 250 g füstölt tarja/virsli

Elkészítése: a lencsét a babérlevéllel együtt 15 perc alatt készre főzőm. A hagymát aprókockákra vágom, a sárgarépát és a zellerszárat felszeletelem, az almát is kisebb darabokra vágom. A hagymát 2 ek olajon 2–3 percig pirítom, hozzáadom a felszeletelt répát, zellert és almát, további 2–3 percig pirítom, majd a fűszerkeveréket is rászórom. Elkavarom, majd ráöntöm a kókusztejet és a paradicsompürét. Ismét elkavarom, hozzáadom a főtt lencsét, a leszűrt konzerv lencsét és babot, a csíkokra vágott füstölt tarját. A virsli is jól illik hozzá, azzal is készíthető. Ezek után 2–3 perc alatt átforrósítom, majd elzárom a tüzet alatta. Roppant ízletes, fűszeres, lencsés előétel. Melegen, hidegen egyaránt kínálható.

Lencsés-quinoás zöldségragu hidegen

Hozzávalók:

  • 1 üveg zöldségragu (tocană de legume)
  • 1 konzerv lencse
  • 1 konzerv quiona
  • 2 főtt tojás
  • 1 tojás
  • 100 ml olaj
  • mikrozöldek

Elkészítése: 1 tojásból és 100 ml olajból majonézt keverek, hozzáadom a zöldségragut, a lencsét, a quionát, a tojásokat ráreszelem. Az egészet összekeverem. Bagettszeleteken, mikrozöldekkel díszítve tálalom. Nagyon gyors, isteni előétel.

Harminc perces sajtos rudak

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • néhány gramm fekete szezámmag

Elkészítése: s sütőt 200 fokra előmelegítem. A tészta hozzávalóit formázható tésztává gyúrom. Ujjnyi vastagságúra nyújtom, és derelyevágóval csíkokra szelem. A tetejét tojással bekenem, reszelt sajttal és szezámmaggal megszórom. Ezek után 20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Ne spóroljuk ki a sót vagy sajtot belőle, ugyanis ez a két hozzávaló adja meg az ízét. Kitűnő sör- és borkorcsolya!

 „Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon.

Ki barát volt, az maradjon,

Ki elindult, az haladjon.” (Népi költés)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s