ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: HÚSVÉTI RÉPATORTA, NEM CSAK HÚSVÉTRA

Az internet kora előtti időkben, gyermekkoromban nem volt divatja a répatortának, legalábbis mifelénk, a Maros mentén biztosan nem. Első találkozásom vele nagyjából 23 éves koromban lehetett. Akkor is csupán a tekintetünk találkozott néhány pillanatra, komolyabb ismerkedés nem történt. Másfél évtized múlva, amikor már némi gyakorlatom is volt a sütés-főzésben, az internetnek hála, ismét összefutottunk. Megnézegettem a hozzávalókat, és rádöbbentem, hogy ez olyan jellegű sütemény, amely az én ízkritikus gyermekeim tetszését is elnyerné. A megérzésem ez alkalommal sem hagyott cserben. Nagy sikere volt. A répatorta-kutatást azonban folytattam, s ahogy telt az idő, az elkészült torták ízüket és állagukat tekintve, egyre finomabbak lettek.

Ez a torta, amelynek a receptjét meg szeretném osztani, néhány évnyi kísérlet és tapasztalat eredménye: fűszeres, diós, nem túl édes, finom krémmel a tetején, számomra nem más, mint a tökéletes répatorta. Sokan húsvét közeledtével sütik csak ezt a süteményt, nálunk viszont gyakori desszert. Roppant egyszerű finomság, laza 20 perc alatt össze lehet állítani és átadni a stafétabotot a sütőnek.

Az íze és állaga pedig mennyei!

Hozzávalók:

  • 200 g fehér liszt
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 narancs reszelt héja
  • 100 g őrölt dió
  • ½ kk só
  • 180 ml napraforgó- vagy repceolaj
  • 4 db. nagyobb méretű tojás
  • 200 g melaszos (sötétbarna) cukor
  • 50 g kristálycukor vagy édesítő (pl. sztévia, más néven jázminpakóca)
  • 135 g görög joghurt vagy tejföl
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 300-350 g (4 nagy db.) reszelt sárgarépa

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g habtejszín
  • 20 g vaníliás porcukor (vagy ízlés szerint)

A díszítéshez:

  • formázható fondant, aprított dió.

Elkészítése: a sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelem. Az oldalát kivajazom és csíkra vágott sütőpapírral azt is kibélelem. A répát megtisztítom és apró lyukú reszelőn lereszelem. A diót megdarálom.

Egy edényben a kétfajta lisztet, a diót, a fahéjat, a gyömbért, a narancshéjat, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót alaposan összekeverem.

Másik edényben a kétfajta cukrot a tojással kikavarom. A barna, melaszos cukor nehezebben oldódik, de igyekezzünk minél simábbra keverni. Hozzáadom a vaníliakivonatot, a joghurtot, az olajat, és jól elkeverem, majd a reszelt répát is beleteszem. A nedves és száraz hozzávalókat összekeverem. Nem szükséges túlzottan elkeverni, csak éppen annyira, hogy a száraz és nedves összetevők összevegyüljenek. Az elkészült masszát a tortaformába öntöm, 25-35 percig sütöm. Az idő lejártával tűpróbával ellenőrzöm, hogy az alja is megsült-e. Amikor teljesen átsült, kiveszem a sütőből, 5-10 percig hűlni hagyom a formában, majd onnan is kiveszem, és rácsra téve hagyom teljesen kihűlni.

Amíg a torta hűl, elkészítem a roppant egyszerű krémet: a tejszínt a cukorral együtt habbá verem, és elkeverem a mascarponéval.

Amikor a torta teljesen kihűlt, elegánsan ráhalmozom a krémet a torta tetejére. Húsvétkor fondant-ból készítek répákat, diót aprítok, és kidíszítem a tetejét. Ez jó kis gyurmázásra ad lehetőséget, a gyermekeket is bátran be lehet vonni, a lányom is boldogan csatlakozott. Úgy gondolta, nyuszi is jár a répák mellé, így gyorsan megformázott egyet.

Jót tesz a tortának, ha tálalás előtt pár órát pihen a hűtőszekrényben, hogy az ízek jobban összeérjenek. Szemnek tetszetős, príma állagú, tökéletes ízű répatorta ez. Nálunk ÓRIÁSI kedvenc.

Boldog húsvétot kívánok minden kedves olvasónak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s