ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: MEDITERRÁN ÍZVILÁGÚ TÚRÓS POGÁCSA

Említettem korábban, hogy nem szeretek élelmiszert kidobni, ha picit régi, de még nincs baja, szeretem valamilyen formában felhasználni. Én még ahhoz a nemzedékhez tartozom, amelyik tisztán emlékszik azokra az időkre, amikor lekváron és halkonzerven kívül nem sok mindent lehetett a boltokban vásárolni. Fiatalkori tapasztalataim miatt az élelmiszer becsben tartása egy életre belém vésődött.

Ez alkalommal tehéntúró régült meg a hűtőszekrényben. Leggyakrabban süteményt szoktam belőle készíteni, de bevillant, hogy nagyon finom pogácsákat is lehet belőle sütni. Eszembe jutott az is, hogy a minap érdekes fűszert vásároltam: nemrég jelent meg a boltokban szárított paradicsom és olajbogyó fűszerkeverék, szárított pehelyformában. Próbából vásároltam is egy tasakkal, így arra gondoltam, ez egy jó lehetőség, hogy kipróbáljam. Gondolatban egymáshoz illőnek találtam a pogácsát és a szárított paradicsomot, valamint olajbogyót. Megsütöttem a pogácsákat, és meg is veregettem a saját vállamat az ötletért, mert bizony nagyon finomak lettek.

Természetesen másfajta fűszerrel is elkészíthető, vagy akár csak simán, magában is meg lehet sütni, de így a pogácsa kapott egy plusz ízt, ami jót tett neki. Ugyanazt az ízhatást érjük el akkor is, ha a sima, napon szárított paradicsomot és olajbogyót vágunk nagyon apró darabokra, és azt keverjük a tésztához. Ezzel a készen kapható fűszerrel kicsit könnyebb a dolgunk, felgyorsítja a munkafolyamatot.

A legjobban viszont annak örültem, hogy a gyermekek is imádták.

Egy másik érdekessége ennek a receptnek az, hogy kevesebb vajat használtam, mint általában szokás az ilyen fajta pogácsákhoz. A vaj mennyiségét gyakorlatilag megfeleztem, komolyan csökkentve ezzel a pogácsák kalóriatartalmát. Tökéletes lett, sem ízében, sem állagában nem hiányoltam belőle a zsiradékot.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg krémes tehéntúró
  • 150 g vaj
  • ½ dl tej
  • ½ tasak szárított élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 1 kk só
  • 2 ek szárított paradicsom & olajbogyó fűszerkeverék
  • 1 tojás a kenegetéshez

Elkészítése: a langyos tejbe szórom a cukrot és az élesztőt, felfuttatom (ez kb. 10 percet szokott igénybe venni). Ez alatt kimérem a lisztet, a tehéntúrót és a vajat, amelyet apró kockákra vágok. Érdemes a krémesebb tehéntúrót választani, mert akkor a tészta simább, egyenletesebb lesz. Ha csak darabosabb tehéntúrót találunk, akkor botmixerrel könnyedén krémesíthetjük.

Egy tálba teszem a lisztet, a tehéntúrót, a vajat, a sót (aki sósabban szereti, púpozott kiskanállal tegyen vele), a fűszert és a felfuttatott élesztőt. Kézzel összegyúrom. Addig kell gyúrni, míg a tészta összeáll. Amikor ezzel megvagyok, pici lisztet szórok a tetejére, és fóliával letakarom. Meleg helyen 45 percig pihentetem.

Ezután lisztes deszkán átgyúrom, és ujjnyi vastagságúra nyújtom. A tészta tetejét egy éles késsel enyhén megkockázom, majd pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kiszaggatott pogácsákat, s mielőtt a sütőbe tolnám, felvert tojással kenem meg a tetejüket. Ezt követően 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.

Baráti összejövetelekre finom borok társaságában kitűnő nassolnivaló, de gyermekzsúrokon is becsülettel megállja a helyét. A paradicsom-olajbogyós mediterrán ízvilág a pizzára emlékezteti a gyermekeket, ezért a siker a mi esetünkben garantált.

Csak ajánlani tudom: felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s