Farsang van. Ilyenkor gyakran sütünk fánkot. Való igaz, hogy az év más szakaszában lényegesen ritkábban szokott eszembe jutni, de farsang idején elengedhetetlen csemege.
Rengeteg változata terjedt el a fánknak világszerte: kisebbek, nagyobbak, egyszerűbb megjelenésűek, cicomázottabbak, időigényesek vagy idősporlósak.
Ez alkalommal egy nagyon gyors fánkkészítési módot szeretnék megosztani, hogy azoknak se kelljen lemondaniuk erről a farsangi finomságról, akik nem tudnak túl sok időt szánni erre a konyhában. Hétvégén szoktam ráérősebb fánkot sütni, de sűrű hétköznapokon mindig ezt a villámgyors változatot választom. Nem túlzok, 10 perc alatt illatos fánkot lehet varázsolni az asztalra, na jó, lehet, hogy nem 10 perc, hanem 15 lesz összesen a sütéssel együtt. Tényleg hihetetlenül gyors, és nagyon finom, puha fánk lesz belőle.
Azok számára, akik idegenkednek az élesztővel készített tésztáktól, a kelesztéstől, jó hírem van: ez a fánk élesztő nélkül készül.

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2ek cukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 2 pohár joghurt
- 2 tojás
- 1 narancs/citrom reszelt héja (narancshéjjal finomabb)
- fél csomag sütőpor
- kevéske só
Elkészítése: a lisztet, a kétfajta cukrot, a narancshéjat, a sütőport és a sót egy edényben elkeverem. Hozzáadom a tojást és a joghurtot, a tésztát simára dolgozom. Ha túl folyékonynak tűnik, még lehet egy kis lisztet hozzákeverni. A tésztának nem kell keménynek lennie, de túl folyékony se legyen.
Az olajat felforrósítom. Ez az a pont, ahol nagyon kell vigyázni. Az olajat fel kell hevíteni, de ne legyen túl forró, különben a fánk kívül megsül, akár pillanatok alatt megég, de belül nyers marad. Nedves kézzel evőkanálméretű halmokat szaggatok a forró olajba, és megsütöm. Közepes, de inkább alacsonyabb lángon süssük a fánkokat, hogy biztosan átsüljenek. Valójában ez az egyetlen dolog, amire nagyon oda kell figyelni.

Ha ezt betartjuk, tökéletes lesz a végeredmény. Porcukorral megszórva, önmagában vagy lekvárral tálalom.
Roppant finom csemege!!!