ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: SÜLT SZENDVICSFALATKÁK

Ezt az ételt azért szeretem, mert sokoldalúan felhasználható. Ha akarom, lehet vendégváró falatka, tálalható könnyű vacsoraként, de akár gyermekcsemegeként is kínálható. Pár percbe telik összeállítani, sütőbe tolva készül el, és még pénztárcakímélő is. Minden jó tulajdonsága megvan! Óriási gyermekkedvenc, így hamar belopta magát a szívünkbe és a konyhánkba.

A mediterrán ízeket hozza a tányérra, valószínűleg a gyermekek is emiatt rajonganak érte.

Hozzávalók:

  • kenyérpirítóba való szeletelt kenyér
  • kevés vaj
  • 500 g darált csirkehús (más is lehet, mi a csirkét szeretjük)
  • 1 tojás
  • 100 g pesto
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 1 ek olívaolaj
  • 2–3 ek prézli
  • ketchup
  • tálaláshoz friss zöldség: paradicsom, uborka, jégsaláta

Elkészítése: a szeletelt kenyereknek egyik oldalát megkenem vajjal. Azért használom a pirítósba való kenyeret, mert ezek szép vékonyra vannak szeletelve és a méretük is tökéletesen egyforma, egymásra téve szép szendvicset kapunk, s könnyen, szépen vágható (még sütés előtt kell felvágnunk). Próbáltam már fehér-, graham-, rozskenyérből készíteni, mindenikből nagyon finom lett. A gyermekek is problémamentesen elfogadták bármelyik változatot.

A darált csirkehúst, a pestót, a parmezán sajtot, a tojást, az olíva olajat és a prézlit alaposan összekeverem, majd a kapott keveréket sózom, borsozom. Kis gombócokat formázok belőle, akkorákat, hogy egy szelet kenyér négy sarkába négy gombócka elférjen. A megkent kenyereket párosával kiteszem egy deszkára. Mindenik pár egyik felére teszek négy kis húsgombócot, közéjük középre, és mindenik gombócka tetejére egy-egy pötty ketchupot. Ráteszem a másik szelet kenyeret, és jól rápréselem, kilapítva ezáltal a húsgombócokat a szeletek között. Elkészítem a nyershúsos szendvicseket, majd mindeniket négybe vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom őket jó szorosan, hogy minél több elférjen rajta. Ezek a kenyérdarabkák nem fognak a sütőben megnőni, így nyugodtan lehet sűrűn egymás mellé pakolni őket.

170 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütöm. Ennyi idő alatt a kenyér szépen megpirul, a hús átsül. A fűszerektől és sajttól nagyon finom lesz.

Friss zöldségekkel és szósszal tálalom. Száraz ropogtatnivaló lesz belőle, ezért jól illik hozzá a mártogatnivaló. Ez lehet egyszerűen ketchup, barbecueszósz, vagy joghurtos mártogatós (joghurt, snidling, krémsajt keveréke).

Próbáltam más ízesítéssel, de nálunk ez a pestós változat vált be leginkább. Kell az erős, karakteres íz ahhoz, hogy finom legyen. A gyermekek talán azért szeretik nagyon, mert amolyan pizzaszerű íze van.

Kínáltam már vendégeknek, készítettem vacsorára, és nagyobb gyermektársaságnak is. Mindig nagy sikert aratott. Szeretettel ajánlom mindenkinek, gyermekzsúrokra is kitűnő falatka, nagyon egyszerűen elkészíthető, nagy adagokat lehet percek alatt odakészíteni. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy időben kivegyük a sütőből. Kívül ropogós, belül fűszeres hússal töltött falatkák lesznek. Csak azt tudom mondani: megéri kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s