ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: 5 HOZZÁVALÓ + 10 PERC = MENNYEI FOGÁS

Valamikor nyár derekán olvastam ezt a receptet, el is készítettem, de nem voltam teljesen elégedett az eredménnyel. Az „eredeti” változat három hozzávalóval készült. Továbbgondoltam kicsit, bővítettem két hozzávalóval, és újra elkészítettem. Csodálatos ebéd született! Engem is meglepett, annyira ízletes, állagában krémes és ropogós is egyben ez az étel. Egyszerűen így tökéletes, ahogy van. Legalábbis szerintem.

Öt alap hozzávaló szükséges hozzá, a fűszereket és kiegészítőket nem számolom mivel ezek minden háztartásban megtalálhatóak. Pénztárcabarát, pofonegyszerű, szupergyors és szédületesen finom egytálétel!

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb darab cukkini
  • 150-200 g sajt
  • 250 g száraz tészta, bármilyen 3 perces változat
  • 50 g füstölt szalonna
  • 200 ml tejszín
  • só, bors, ízlés szerint
  • ½ deci tej

Elkészítés: vizet forralok a tésztának. A cukkinit alaposan megmosom, és vékonyra szeletelem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom. Tapadásmentes serpenyőmet jól felforrósítom, s beleteszem a szalonnakockákat. Kiolvasztom a zsírt belőlük, a pörcöket kiveszem, félreteszem. A szeletelt cukkinit rádobom a forró zsírra, és a kályha legmagasabb fokozatán 2-3 percig pirítom. Borsozom ízlés szerint. Csak akkor sózom, amikor már levettem a tűzről.

Ha a víz elkezd forrni, beledobom a tésztát, és 2 percig főzöm, majd leszűröm. Idősporlás végett a gyors, 3 perc alatt elkészülő masnitésztát választottam. De ha nem sürget minket az idő, akkor tetszőleges formájú hagyományos tésztát is főzhetünk azzal a különbséggel, hogy a főzési időtartamot 5-6 percre növeljük. Mindig tartok itthon 3 perces pennét, fussilit vagy farfallét. Ezeknek a tésztája vékonyabb, mint klasszikus testvéreiké, így gyorsabban megfőnek: pontosan 3 perc alatt. Sietős napokon jól jön ez a gyorsítás.

Ennyi a munka, a többi már csak rakosgatás, rétegezés.

Szándékosan nem írtam a hozzávalókhoz, hogy milyen sajtot használjuk. Nem szükséges túlbonyolítani, használjuk azt a sajtot, ami van a hűtőben, vagy ami éppen nem akar fogyni, vagy akár a kedvenc sajtunkat. Én szeretem az erős ízű, bűzösebb sajtokat, ennél az ételnél az angol, kékpenészes Stilton sajtra esett a választásom két okból: mert éppen volt itthon, s mert ez egy markánsabb ízű sajt, amely jól kiegészíti a cukkini semleges ízét.

A rétegezés a következőképpen történik. A pirított cukkini felét leteszem egy jénai tál aljába. Megszórom egy kevés sajttal, ezután elegyengetek egy réteg tésztát rajta, melyet úgyszintén megszórok némi sajttal. Erre következik, szépen elrendezve a többi cukkini, kevés sajt, tészta és ismét sajt. A tetejére egyenletesen ráöntöm a tejszínt. Fél deci tejet is aláöntök, hogy legyen elég nedvesség, amiben a tészta teljesen el tud készülni.

Amint a rétegezéssel megvagyok, befedem (ha nincs a jénai tálamnak fedele, akkor alufóliát teszek rá). Sütőbe tolom, és 15 perc alatt készre sütöm.  Amikor már szinte készen van, akkor kiveszem, reszelek rá még egy kis sajtot (mozarellát, ha azt akarom, hogy pirosan ropogós legyen a teteje), ráteszem a szalonnapörcöket, és visszaküldöm még 5 percre a sütőbe, de ezúttal már csupaszon, fedetlenül, hogy a teteje megpiruljon. Aztán 5 perc múlva kiveszem, és hagyom 10 percig pihenni, majd szeletekre vágom, s tálalom. Gazdag köretként, de csak önmagában is mennyei!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s