ÉVÁS ÖTLETEK A KONYHÁBAN: BURGONYALEPÉNY JOGHURTOS MÁRTÁSSAL

Lassan vége a nyárnak, egyre hűvösebbek a reggelek, később virrad, korábban sötétedik, minden úgy történik, ahogy szeptember elején szokott. De valahogy még nincs kedvem elengedni a nyár melegét, és napközben, amikor valóban jól felmelegedik minden, szeretek úgy tenni, mintha még mindig nyár lenne. Nyáridéző, üde vacsorát készítettem, emlékeztetve magam a forróságra. Ajánlom minden nyár- és krumpliszeretőnek, kirándulásokra, de akár iskolai uzsonnásdobozba is jól pakolható, hogy azért mégse rugaszodjunk el nagyon a valóságtól.

Hozzávalók: 

– 500 g burgonya

– 1 fej hagyma

– 200 g cukkini

– 1 db. nagyobb sárgarépa

– 2 ek napraforgóolaj + egy kevés a sütéshez

– 1 kisebb darab gyömbér

– 1 csokor korianderzöld/petrezselyemzöld

– ½ tk őrölt római kömény

– ¾ tk só

– 200 g liszt

– 2 kis doboz natúr joghurt

– 2 ek majonéz

– ½ nagyobb citrom leve

– csipetnyi cukor

– (késhegynyi fokhagyma)

Elkészítése: a burgonyát megpucolom, kisebb kockákra vágom és 20 perc alatt puhára főzöm, leöntöm róla a vizet, és krumplitörővel jól összezúzom. Hagyom kihűlni. Rögtön a krumpli odakészítése után aprólyukú reszelőn lereszelem a cukkinit és a sárgarépát, enyhén megsózom, s szűrőbe téve hagyom lecsepegni a kiengedett levet. Érdemes, ezt a két lépést jó előre elkészíteni, az összetört krumpli és a lereszelt zöldségek is maradhatnak a konyhapulton mindaddig, míg az elkészítésre kerül a sor. Amikor pedig éhes a család, a gyermekek megadták a vezényszót, akkor pár perc alatt összeállíthatjuk a lepényeket, és pillanatok alatt megsütjük.

A kihűlt burgonyára ráteszem a jól kiszorított cukkinit és sárgarépát. A zöldségek sok levet engednek, jól ki kell szorítani, különben túl nedvesek lesznek a lepények, és sütéskor a serpenyőhöz ragadnak.

A krumplis keverékhez hozzáadom a lisztet, a sót, a római köményt, a lereszelt hagymát és gyömbért, az olajat, valamint az apróra vágott korianderzöldet. Aki nem kedveli ezt a zöld fűszernövényt, használhat petrezselyemzöldet, de akár teljesen el is hagyhatja, úgy is finom lesz. Mi imádjuk a koriandert, így nálam ezzel készült. A hozzávalókat jól összekeverem. Eleinte száraznak tűnhet, nem kell megijedni, alapos keverés, gyúrás után szépen formázható masszát kapunk. Kisebb golyókat készítek, majd lapítón laposra nyomkodom őket. Kevés olajat hevítek egy tapadásmentes serpenyőben, és mindkét oldalunkon megsütöm a lepénykéket. Közepes lángon sütöm, hogy jól átsüljön. Ha a színe aranybarnára váltott, készen van.

Míg a lepények sülnek, egy kisebb edényben összekeverem a joghurtot, a majonézt és a citromot. Sóval, borssal és csipetnyi cukorral ízesítem. Aki szereti a fokhagymát, nyugodtan tehet bele egy cikket, én a gyermekek miatt erről lemondtam, de anélkül is rendkívül finom lett.

Paradicsomot és paprikás füstöltkolbászt kínálok mellé, de magára is teljes mértékben megállja a helyét. Könnyű, mégis laktatós, nyárvégi vacsora.

A maradékot másnap hidegen felpakoltam a túrázáshoz, simán, mártás nélkül. Pillanatokon belül elfogyott. Baráti beszélgetések kísérője is lehet, bor- sörkorcsolyának is teljesen beválik, a gyermekek iskolai uzsonnás dobozában is jól elfér. Multifunkcionális fogás, ezért is imádjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s