DOBRI ORSOLYA RAKOTT SZÍNES BATYUJA

Osolya igyekszik folyton új recepteket kipróbálni

          Hozzávalók:
– 800 gramm levelestészta
– 3 tojás
– majoránna
– szerecsendió
– bors
– fél kg füstölt sajt
– füstölt kolbász és sonka
– 500 gramm vegyes zöldség (lehet gyorsfagyasztott is):
– brokkoli
– sárgarépa
– hagyma
– petrezselyem
– gomba
– olívabogyó

Dobri Orsolya tősgyökeres kolozsvári lakos, aki egyik kedvencét, a színes rakott batyu receptjét osztotta meg velünk. Házigazdánk szociális munkás, sokáig értelmi fogyatékos felnőttekkel dolgozott, újabban pedig könyvkereskedéssel foglalkozik.

Mióta szeretett nagymamáját ápolta, Orsolya mindig arról álmodozott, hogy segítő foglalkozást választ, nem véletlen hát, hogy szociális munkás szakra iratkozott. Az egyetemről kikerülve másfél évtizedig egy egyesületnél dolgozott értelmi fogyatékos felnőttekkel. Itt rengeteg szeretetet kapott, viszont sok kihívással szembesült. Az egyesületben különféle kézműves tevékenységek zajlottak – szőttek, varrtak, bogoztak, festettek, rajzoltak stb. –, a gondozottak napi rendszerességgel fejlesztő tevékenységekben is részt vettek. Óriási szeretetet kapott és úgy érzi, nagyon sokat tanult tőlük. Orsolya szerint az értelmi fogyatékosok más tálentumokat kaptak Istentől, éppen ezért tanítanak minket sokmindenre. A fogyatékkal élők gondozása során fontosnak tartja figyelni emberek egyéni szükségleteire, úgy foglalkozni velük, hogy érezzék, fontos tagjai a társadalomnak. Az önfenntartó egyesület sok anyagi gonddal küzdött, támogatók, pályázatok által működött, sokszor került nehéz anyagi helyzetbe, a felmerült változatos igényeik miatt a szülőkkel való együttműködés sem volt egyszerű. Egy idő után már nem találta magában a motivációt munkája folytatásához, így 15 év után váltott. Olyan munkaközösségre vágyott, ahol sok emberrel kerül kapcsolatba, így lett iratterjesztő a Misztótfalusi Kis Miklós Református Sajtóközpontnál, néhány hónapja pedig eladó a Biblos Könyvüzletben. Csillogó szemmel mesél a könyvek eladásáról, az így megismert emberekről, a kiadókkal, egyházmegyékkel, egyházközségekkel való kapcsolattartásról. Érdekes munkaköri feladatnak tartja az egyházi folyóiratok csomagolását, postázását is, szívesen vesz részt könyvvásárokon.

Egykori zeneiskolásként fuvolázni, furulyázni és zongorázni is tanult, a kerekdombi egyházközség kórusának tevékeny tagja, szabadidejében szívesen főz, igyekszik folyton új recepteket kipróbálni, attól sem riad vissza, hogy több órát töltsön a konyhában. Leginkább egytálételeket és húsételeket készít, a gyerekek kedvéért nagyon sok desszertet és süteményt is. Orsolya előszeretettel használ különböző fűszereket, különösen kedveli a szerecsendiót és a majoránnát, utóbbiról megtudtuk, aromája úgy bontakozik ki, ha az ételben a főzés elején és végén is használjuk. Egykor nem szerette, ha főzés közben sertepertélnek körülötte, de lányától eltanulta a közös főzés örömét, így lett számára a főzés „megfejtésre váró rejtély”. Mára a gyerekek kedvenc ételeit közösen főzik, és lányával együtt készítik a muffint is, Orsolya kedvenc desszertjét.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s