MÁRTON KATA VENDÉGVÁRÓ RECEPTJEI

Kata az örmény és a székely ételeket készíti szívesen

Sajtos muffin

Hozzávalók:

– egy kis doboz egyszerű joghurt

– 2 doboz liszt

– egy csipet só

– egy fél doboz olaj

– egy fél (vagy egész) csomag sütőpor

– egy tojás

– sajt

– olívabogyó

– napraforgómag

Böjtös churut székely módra

Hozzávalók:

– 4 krumpli

– 1 vöröshagyma

– két sárgarépa

– két petrezselyem

– 1 maréknyi szárított hirip (vargánya)

– 2-3 kanál tejföl

– só, bors

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

Galuska alap:

– 3 krumpli

– 10 kanál liszt

– 2-3 tojás

– Sztrapacska alap

– 500 gramm szalonna

– 200 gramm juhtúró

– 2- 3 kanál tejföl/ főzőtejszín

Brownie

Hozzávalók:

– 2 (100 gramm) tábla csokoládé

– fél kocka vaj

– 3 kanál cukor

– 2 kanál kakaó

– 3 kanál liszt

– 3 tojás

– 2-3 kanál lekvár (Ki lehet egészíteni, dió vagy kókuszreszelékkel)

Márton Kata látott vendégül minket, aki megosztotta velünk böjtös churutos levesének, juhtúrós sztrapacskának, browniejának és sajtos muffinjának receptjét. Házigazdánk 15 évvel ezelőtt érkezett Székelyföldről, Gyergyószentmiklósról a kincses Kolozsvárra. Az egyetem elvégzése után Kolozsváron maradt. A Communitas Alapítványnál kezdett el dolgozni ezelőtt tíz évvel a pályázati adminisztrációnál, nyolc éve pedig a gazdasági irodáját vezeti az alapítványnak. A feladatköre a biztos pénzügyi háttér fenntartása, a pályázati elszámolások elkészítése és a kolozsvári programok megszervezése.

Vendéglátónk mesélt a Communitas Alapítvány kezdeti időszakáról is, hogy az RMDSZ alapította ezelőtt húsz évvel, és a célja az erdélyi magyar közösségépítés. Ennek egyik eszköze, hogy évente pályázatok által támogatják a közösségi kezdeményezéseket. Évente körülbelül 1000-1100 szervezetet, illetve magánszemélyt támogatnak, összesen 3000 támogatási pályázat érkezik be hozzájuk Erdély minden szegletéből. A projektek elszámolása tartozik a Kata hatáskörébe. Tevékenysége kétirányú: a pályázók neki számolják el a támogatás felhasználását, ő pedig továbbítja azt az RMDSZ-nek, illetve a román államnak. Nagyon sok programjuk, projektjük van, amelyeket évek óta bonyolítanak: vetélkedőket szerveznek középiskolásoknak, működtetik az alkotói ösztöndíjprogramjukat, pályázatíró képzést tartanak. Kata ezeknek a programoknak a szervezésében is részt vesz.

Házigazdánknak munkája során rugalmasnak kell lennie, és elárulta, hogy a házimunka során is sikerül megőriznie ezt a rugalmasságot, attól függetlenül, hogy szigorú embernek tartja magát.

Fakanálforgatónk számára a főzés improvizáció, kevés receptet követ. Elmesélte nekünk, hogy gyergyószentmiklósi családjánál a főzés szerves része a mindennapoknak. Édesanyja főzött általában, de természetes volt számára, hogy kérésre elkészítsen a nővérével közösen egy második fogást. Anyai nagymamája segítségével élte meg a gasztronómiai élményeket, ő tanította meg sütni és főzni. Elmesélte, hogy nagymamája nagyon szegény családból származott, mégis mindig tudott betevő falatot tenni az asztalra, ő is próbálta ezt ellesni tőle.

Vendéglátónk az örmény és székely gasztronómia különlegességeit ötvözi kolozsvári konyhájában. Az örmény kultúrát a vallási és gasztronómiai hagyományok révén éltetik. Az örmény receptek szerves részei a gyergyóiak recepttárának, ő is beleszületett ebbe. Konyhájában megtalálhatóak az örmény fűszerek, és gombászni is járnak nyaranta. Örmény művészeti fesztivált szoktak szervezni nyaranta szülővárosában, amelyre lehetőségéhez híven hazalátogat a férjével.

Kata hobbiként tekint a főzésre, mert sosem volt rákényszerülve az ételkészítésre. Kellemes szabadidős tevékenységként fogja fel, amely teljesen kikapcsolja. Főzés közben nagyon jó ötletei támadnak a munkája és az élet más területeivel kapcsolatosan.

Házigazdánkra jellemző az óriási vendégszeretet: mindig akad a konyhában vendégváró muffin. Szeret a családja és a barátai körében lenni, de az ételfogások elkészítésébe nem szívesen von be másokat. Ottjártunkkor is barátai körében látott vendégül minket hatalmas szívével.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s