ZSÍRBAN FŐZÖTT NYERSCSÜLÖK NAGY GÁBOR MÓDRA

Nagy Gábor a hagyományos ételeket készíti szívesen

Hozzávalók:

– hátsó csülök

– 3 ek. só

– 2 ek. őrölt kömény

– egy (vagy több) főtt krumpli

– saláta

Majonéz hozzávalói:

– 1 kanál mustár

– 1 tojássárgája

– olaj szükségszerűen

Nagy Gábor, aki az ezermester jelzőre is méltó lehetne, látott vendégül minket legutóbb. Megosztotta velünk, hogyan került Kolozsvárra a bogárhátú Volkswagennel, de elárulta, mennyire jártas a konyhában és a zsírban kifőzött nyerscsülök, majonézes krumpli és saláta receptjét is.

Vendéglátónk zenelíceumban tanult, a főhangszere a brácsa volt, viszont amikor leérettségizett nem érzett magában elhivatottságot a zene iránt. Ettől függetlenül áldásként éli meg, hogy zenét tanulhatott, és ennek kapcsán ismerte meg a feléségét is, Nagy Ibolya szerkesztőt.

A kétkezű munkát is nagyon szereti, elsajátította a faesztergályos szakmát, amit a mai napig nagyon szeret. Véleménye szerint külön közeg a művészeké. 1989- ig a marosvásárhelyi filharmóniának a közönségszervezője volt. Ezt a hivatását külön élményként élte meg egészen a fekete márciusig, amikor a feleségével együtt eltervezték, hogy Magyarországra mennek a bogárhatú Volkswagennel.

Véletlenek sosincsenek, végül nem jutottak el Magyarországig, mert a felesége Kolozsváron kapott egy nagyon jó állásajánlatot, amit nem utasított vissza, így a nagyvárosban telepedtek le. Megtudtuk, hogy nemcsak a munka, hanem a kolozsvári barátok miatt döntöttek végül a kincses városban maradás mellett.

Gábor közönségszervezőként dolgozott a Kolozsvári Magyar Operában, a felesége, Nagy Ibolya pedig szintén itt, mint korrepetitor.

Arra a kérdésünkre, hogy volt-e különbség a marosvásárhelyi és a kolozsvári közönségszervezői munkája között, elmondta, hogy nem különbözött a két munka, mert ugyanazt az utat járta mindkettő esetében. A marosvásárhelyi közönségszervezői munkája során nehezebben tudta megszervezni a turnékat, az akkori kommunizmus miatt. Kolozsvári közönségszervezői tevékenységét pedig másfél éven keresztül hűen végezte, de aztán egy konfliktus miatt az operával való együttműködése véget ért.

Fantáziáját szabadon engedte és vállalkozásba kezdett. Neki köszönhetjük a pattogatott kukorica gépeknek az elterjedését Kolozsváron. De egyik barátjával közösen burkolólapok készítésébe is belefogtak.

2004- ben a művészet iránti elhivatottságát is szerette volna kifejezésre juttatni, ezért rajzolni, festeni kezdett. Előszeretettel alkalmazza a Tiffany technikát. Jelenleg is ez a szenvedélye.

Házigazdánk viszonylag korán elkezdett főzni, mert amikor a szülei nem voltak otthon, ő főzött a testvéreinek. Megtudtuk, mindig is szeretett magának, feleségének és a barátainak főzni.

A hagyományos ételek elkészítését részesíti előnyben inkább, sok újítással nem próbálkozik. Ha mégis, akkor nagyon mértékadóan. Vallja: tudás, tapasztalat és hagyomány jellemzi a már bejáratott recepteket. Egy jó paszulyleves is pont olyan jó tud lenni, mint a legbonyolultabb marhabélszín.

Fakanálforgatónk szerint, úgy tudunk legkönnyebben elrontani egy ételfogást, ha nem figyelünk rá kellőképpen. Vele is előfordult már, hogy bent felejtette a húst a sütőben és szénné égett. Hagyományos fűszereket használ, illetve egy svédországi fűszerkeveréket. A kedvence a kapor, a csombor és a tárkony. Azokat a fűszereket szereti, amit ő is termeszthet, mint a bazsalikom, citromfű, rozmaring.

Elárulta, hogy a desszertek készítését átengedi a feleségének, mert nem szereti az édes süteményeket.

Házigazdánk szemében a főzés a mosoly és jó étvágy forrása, étkezés közben és utána is.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s