FORRÓ ÁGNES PAPRIKÁS KENYERE ÉS RIZSLISZTES SÜTEMÉNYE

Forró Ági nagyon szeret sütni, főzni

Olívabogyós sajtos, paprikás kenyér

Hozzávalók:

    – 20 dkg darált magvak (napraforgó, tökmag, lenmag, köménymag)

    – 10 dkg teljes kiőrlésű liszt

    – fél piros paprika

    – 10 dkg sajt

    – 5 dkg magnélküli olívabogyó

    – 3 tojás

    – 1 dl bor

    – 10 dkg vaj

    – fél csomag sütőpor

Rizslisztes banános, almás sütemény

Hozzávalók:

    – 8 evőkanál rizsliszt

    – 1 evőkanál útifűmag

    – 6 evőkanál (barna)cukor

    – 6 evőkanál tej

    – 6 evőkanál olaj

    – 2 tojás

    – fél csomag sütőpor

    –

    – fahéj

    – fél alma

    – fél banán

Forró Ágnes festőművész és művészetterapeuta látott vendégül minket legutóbb. Miközben Tücsök kutyája hűségesen figyelt, megosztotta élettörténe­tét és az olívabogyós sajtos, paprikás kenyér és a rizslisztes banános-almás sütemény elkészítését.

– Ha a gyerek művészpályát választ, akkor arra fel kell készülni, meg kell tanulni rajzolni, festeni – nyilatkozta a festőművész, aki reál szakot végzett Kolozsváron, és közben felvételire készült. Festőművész édesapja irányította a művészi pálya felé, viszont más neves művészektől tanult meg rajzolni, festeni. Ötödik próbálkozásra jutott be a művészeti egyetemre. Ez idő alatt férjhez ment, gyerekei születtek, de a festést is elkezdte. 1986-ban kerámia szakon végzett, de véleménye szerint ezzel nem tudta igazán kifejezni önmagát, ezért döntött inkább a pasztell kipróbálása mellett. Mindezek mellett illusztrált és illusztrál a Szivárvány és Napsugár gyermeklapoknak, és az évek folyamán számos meséskönyvet is illusztrált.

Megtudtuk, hogy családjában mindenki zenélt, énekelt és festett, így a kreatív munka naponta jelen volt az életükben. Már gyermekként is képzőművészethez hasonló tevékenységekkel foglalkozott. Ez az alkotási folyamat valamilyen formában mindig is hozzá tartozott. Elsőéves főiskolás volt, amikor a neves tájkép- és portréfestő édesapja távozott az élők sorából. Elárulta: nem tudta volna követni az ő útját, az alkotó évek során saját szemléletmódot alakított ki.

Házigazdánk mesélt nekünk az egyedi pasztellezésről is, amelynek alapja a színes pasztellpapír, erre rajzol, majd ezt követően rétegezi egymásra a pasztellt.

A festőművész művészi eszközeit felhasználta a művészetterápiás foglalkozásokon, hiszen 14 éven keresztül művészetterapeutaként dolgozott a Kolozsborsai Elmegyógyintézetben. Szerinte mindegyik páciens megőrizte a saját képi világát, stílusát. A foglalkozás megváltoztatta a viselkedésüket, mindenképp pozitív hatással volt rájuk az alkotó tevékenység. Elmondta: külföl­dön és belföldön számos kiállításon mutatta be a páciensei munkáit.

Vendéglátónk nagyon szeret sütni, főzni. Már kisgyerekként édesanyja és nagymamája körül sertepertélt. Édesapja mindig megdicsérte, és ez még inkább ösztönözte és fokozta főzés iránti szeretetét.

Fakanálforgatónk elmesélte, hogy igyekezett minél több zöldség- és gabonaféle fogyasztását bevezetni családja étrendjébe. Miközben főzött, megtudtuk, hogy egyik ételfogást sem készíti el ugyanúgy, mivel szereti a változatosságot. A fűszerek közül a leggyakrabban a köménymagot, kaprot, babérlevelet, csombort, fahéjat és szegfűszeget használja. Egyik kedvenc ételfogása pedig a vadas, amelyet hús nélkül készít. A főzés számára életforma.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s