BÁLINT ENIKŐ: MINDENES TEPSI RÁDIÓS MÓDRA

 

Enikő nem tartja túl tapasztalt szakácsnőnek magát

Hozzávalók (6 személyre):

– 5 db (nagyobb) krumpli

– 2 db paprika

– 4 db sárgarépa

– 1 (kis) konzerv kukorica

– 1 (kis) konzerv vörös bab

– 2 db vöröshagyma

– 2 db fehérhagyma

– 200 g sajt

– 700 g csirkemell

– 3 cikk fokhagyma

– 0,5 l paradicsomlé

– fél citrom leve

– olaj a pirításhoz illetve a sütéshez

– só, bors, paprika

– gírosz fűszerkeverék

– oregánó (ízlés szerint)

Az Agnus Rádió munkatársa, Bálint Enikő volt legutóbb a Házaló fazék házigazdája. Legelső főzős élményként egy palacsintasütés emlékét idézte fel, amely egyben nagymamájához is fűződik, hiszen mint kiderült nála sokkal gyakrabban kísérletezhetett a konyhában. Azóta ahányszor palacsintát készít, mindig eszébe jut nagymamája és értékes tanácsai, útmutatásai. Bár most már otthon is gyakrabban főz, Kolozsváron volt alkalma igazán lényeges tapasztalatokat gyűjteni ezen a területen. A konyhában főként a spontaneitás jellemzi és annak ellenére, hogy a mai fogás elkészítése kicsit időigényesebb volt, általában a gyorsan elkészíthető ételeket választja. Természetesen a főzéshez idő és türelem kell, eszerint előfordul, hogy naponta, kétnaponta, de olyan is hogy csak heti egyszer jut ideje a főzésre. Leginkább sütőben készült ételeket és süteményeket készít, de természetesen egyéb fogások összeállításához is szívesen lát hozzá. A sütést és a főzést egyformán szereti, és hangulatától illetve szabadidejétől függően mindkettőt szívesen gyakorolja is.

Enikő vallástanárként naponta gyerekekkel foglalkozik. Szerinte ez főként arra vezethető vissza, hogy szülei is nevelőszülőkként, saját gyerekeiken kívül több más gyereknek is otthont biztosítottak. Házigazdánk biológiai testvérén kívül további tizenkét fogadott testvérrel nőtt fel. Együtt élték meg az ünnepeket, a boldog és kevésbé kellemes perceket egyaránt. – Ezekkel a gyerekekkel nagyon közeli baráti kapcsolatok alakultak ki, és úgy érzi, sok esetben könnyebben tudnak segíteni egy-egy nehezebb helyzetben, mint más rokonai. Egyik lánnyal például olyan szoros barátság alakult ki, hogy Enikő a lány gyerekének keresztanyja lett. Mindenképpen pluszt jelentett. Azelőtt visszahúzódóbb voltam és nehezebben találtam fel magam különböző helyzetekben – mesélte. Ugyanakkor biztos benne, hogy ez a tapasztalat nagymértékben hozzájárult a személyiségfejlődéséhez.

A gyerekek iránti szeretete már kiskorában megmutatkozott, hiszen óvónő szeretett volna lenni, a rádiózást pedig gyerekkori álmaként említette meg. – Mindig is a rádiónál, rádiósok között, rádióval foglalkozva és a rádió világát megtapasztalva képzeltem el magam felnőttként – mesélte lelkesen. Rádiós kalandja tavaly kezdődött, és korántsem nevezhető véletlennek, hogy ez így történt. Az utcán sétált, amikor meglátta az Agnus Rádió feliratot és úgy érezte, hogy be kell mennie a szerkesztőségbe. Ezt a mai napig sem tudja megmagyarázni, viszont attól a perctől kezdve, hogy belépett a stúdióba és találkozott a csapat nagy részével, úgy érzi, ő is közéjük és a rádióhoz tartozik. A riporteri munkáról is kérdeztük házigazdánkat, és elárulta, hogy a kedvence az interjúhelyzetben kialakuló beszélgetés meghittsége, valamint az, amikor a végleges anyag elkészül és a rádióban is visszahallgatható.

Miután magyar-angol szakra szeretett volna iratkozni, de kiderült, hogy az angol nyelvet is anyanyelvi szinten kellene ismernie, inkább egy olyan nyelv mellett döntött, amelyet a nulláról kezdhetett. Emellett fontos szempont volt az is, hogy az őt tanító egyetemi tanárok is, ha csak lehet, magyar anyanyelvűek legyenek. Szomorúan vallotta be, hogy annak ellenére, hogy a finn nyelvben nagyobb lehetőséget látott a munkapiacon való elhelyezkedés szempontjából, ma már egyre ritkábban gyakorolja. Mivel többé-kevésbé már felnőtt fejjel kezdte el egy teljesen új idegen nyelv tanulását, arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen élmény volt ez számára. Érdekes élményként könyvelte el, és nem számított rá, hogy háromévi intenzív gyakorlással fordítás szintjére fel lehet fejlődni. Alapképzést követően profilt váltott és a valláspedagógia szak mellett döntött, amelyet a Református Tanárképző Karon sikeresen el is végzett. Úgy gondolta, hogy jó ötlet lenne, ha a magyar és finn nyelvekhez egy második opciót is társítana.

Házigazdánk családja vallásos, így nem csak ünnepnapokon, hanem vasárnaponként is természetes volt a templomba járás. Nyaranként pedig gyakran keresztény táborokban vett részt. – Mindezekre senki sem kényszerített, teljesen magamtól döntöttem úgy, hogy ezeket a dolgokat is beleszövöm a hétköznapjaimba – mesélte mosolyogva. Felnőttként úgy látja, hogy az Istennel való kapcsolatot és a vallást külön lehet választani. Sőt, úgy tapasztalta, hogy napjainkban az emberek sokkal nyitottabbak erre a témára, ha nem vallásként említjük, hanem egyszerűen csak Istenről kezdünk el beszélgetni velük.

A fűszerek közül az oregánó a kedvence, ezt szinte minden főzés alkalmával használja. Még olyankor is, ha ez mások szerint nem feltétlenül talál bizonyos ételekhez. De ezen kívül a pirospaprikát és a petrezselymet is szívesen belecsempészi a különböző fogásokba. Nem tartja túl tapasztalt szakácsnőnek magát, de azért megosztotta velünk két olyan főzős élményét, amelyekre tényleg büszke. Az egyik egy halfogáshoz, a másik pedig az oreo torta elkészítéséhez kapcsolódik. Mindkettőt életében először készítette el, és ehhez képest elvárásait felülmúlva, nagyon jól sikerültek. Az oreo tortás élménye azért is különleges számára, mert ezt a rádió születésnapi tortalicitjére készítette. De nagymamája szavaira emlékezve: 80 éves korodra majd nagyszerűen el tudsz készíteni minden fogást, de addig még nagyon sok időd van tanulni. Végezetül pedig, szakácsunk a rádiózás esszenciáját a pillanat, a mosolyt csalni – mosolyt kapni és a vagány szavakkal foglalata össze.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s