OLÁH EMESE: ALPOLGÁRMESTERI PRAGMATIKUS FOGÁSOK

A borspanírban készült csirkemell mellé fokhagymás aranyburgonya és borsófőzelék is került

Borspanírban készült csirkemell

Hozzávalók (4 személyre):

– 400 g (csont nélküli) csirkemell

– liszt és tojás a panírhoz

– 1 csomag fekete frissen őrölt bors

– 1 csomag színes frissen őrölt bors

– olaj vagy vaj (a jénai tál kikenéséhez)

Fokhagymás aranyburgonya

Hozzávalók (4 személyre):

– 4 db nagyobb burgonya

– 2-3 cikk fokhagyma

– só és bors ízlés szerint

– olaj vagy vaj a jénai tál kikenéséhez

Borsófőzelék

Hozzávalók (4 személyre):

– 500 g zöldborsó

– 1 db nagyobb vörös- vagy fehérhagyma

– olaj a dinszteléshez

– víz a főzéshez

– só

– bors

– paprika (ízlés szerint)

– 1 tojás és egy kevés tejföl keveréke a habaráshoz

Málnás csokoládé mousse

Hozzávalók (3 adaghoz):

– 1 tábla étcsokoládé

– 2 tojásfehérje

– limoncelló ízlés szerint

– 200 g málna

Zöldséges-sajtos líbiai kenyér

Hozzávalók (3 adaghoz):

– 3 db líbiai kenyér

– 3-4 marék saláta

– 3-4 marék bébispenót

– 100 g sajt

– 100 g túró

– egy kevés tejföl

– só, bors (ízlés szerint)

Oláh Emesét most már főként Kolozsvár alpolgármestereként ismerik, de ezúttal sokkal lazább környezetben találkozunk vele. Rögtön a legviccesebb főzős élményével indítunk, amely tinédzserkorából származik és egy rendkívül könnyen, akár véletlenül is elkészíthető zöldpaszuly krémleveshez köthető. Mosolyogva mesélte házigazdánk, hogy a nyári szünidő alatt az édesanyja mindig hátrahagyta a különböző recepteket, amelyeket neki kellett elkészítenie mire szülei a munkából hazaértek. Egy ilyen alkalomnak köszönhetően fedezte fel azt, hogy a főzési folyamatot sokkal egyszerűbben is el lehet intézni. Mint általában a kamaszok, Emese is minél több szabadidőt szeretett volna magáénak tudni, így a paszulyleves úgy készült el, hogy minden hozzávalót egyszerre a lábosba dobott, majd három óráig főni hagyta. Így miközben készült az ebéd, a játszásra is bőven maradt ideje. A szülei szó nélkül megették az akarva-akaratlanul krémleves állagú végeredményt, bár nem lehetett túl finom – emlékszik vissza házigazdánk.

Amikor arról kérdeztem, milyen szupererők szükségesek ahhoz, hogy valaki egy Kolozsvár méretű város alpolgármestereként megállja a helyét, Emese az ambíciót és az odaadást említette. Viszont szerinte nincs szó szupererőről, egyszerűen csak minden munkát szívből kell végezni, ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el. Arra is kíváncsi voltam, hogy egy ilyen munkahely mellett, mennyi szabadideje van a hétköznapokban. Házigazdánk bevallotta, hogy egyre nehezebb ezt rendszeresen beiktatni, viszont számára a hajnali másfél-kétórás sportolás az, amivel leginkább ki tud kapcsolódni. Ezt az időt kizárólag magára szánja, és így a nap is jól indul. Ezen kívül a motorozásról is izgalmas szenvedélyként beszélt. Bár tinédzser kora óta foglalkoztatta a motorozás, miután harminckét évesen megszerezte a jogosítványát, sofőrként még inkább megszerette a kétkerekű életstílust. Nem csak a motor burrogása vonzza, hanem az is, hogy különböző helyekre nyugodt ritmusban tud eljutni. Nem feltétlenül a sebesség híve, hanem inkább a tájat szemléli.

Gyerekkora óta a külügyben, de főként közgazdászként szeretett volna dolgozni. Eszerint választotta első egyetemi alapképzését is: a nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakot. Majd édesapja tanácsára egy második egyetemnek is nekilátott és így fedezte fel, hogy a jogi szakma áll a legközelebb hozzá. Elmondta, hogy szakmai szempontból szerencsésnek tartja magát, hiszen az egyetem elvégzése után, szinte rögtön sikerült ezen a területen elhelyezkednie. Az ügyvédi hivatás bűntető jogi része sosem volt a kedvence, viszont a polgári jogot annál inkább szereti. Munkája során leginkább kereskedelmi és pénzügyi perekkel illetve kérdésekkel foglalkozott. Emese számára a jogászi pálya szépsége igazából abban rejlik, hogy megmutatja a kiskapukat, és megtanít arra, hogy minden törvénycikknek több értelmezési módja létezik. Házigazdánk úgy gondolja, hogy a kreativitásra ügyvédként és alpolgármesterként egyaránt szüksége van, hiszen a bonyolultabb helyzetekre is meg kell tudni találni a legjobb megoldást.

Oláh Emese a Kolozsvári Magyar Napok Örömfőzésén

Ami konyhai karrierjét illeti, a desszertek világa nyújtotta számára a legnagyobb sikereket, hiszen későn kezdett el ezzel kísérletezgetni. Az első csokoládétorta elkészítésére a mai napig büszkén emlékszik vissza. Ha pedig apró sikerekről beszélünk, az is kiderült, hogy 2012-ben egy Emese kedvencei receptkönyv című kiadvány is megjelent, amely mai séfünk kedvenc ételfogásainak receptjeit tartalmazza. A parlamenti választásokra készültek éppen, amikor meghívta kollégáit egy lakomára. Minden egyes receptet elkészített a füzetecskéből, amelyek eredményét természetesen közösen fogyasztották el. Folytatása is volt a történetnek, hiszen pár év múlva karácsonyi desszertes szórólapja is megjelent, amelyben linzeralapú sütemények receptjeit lehetett fellelni.

A fűszerek szeretetéről a mintegy 20-30 darabos, gondosan felsorakoztatott fűszergyűjtemény árulkodott. A feketebors az, amelyet Emese legrégebb óta nagy előszeretettel használ a főzésnél. A gyűjtemény legújabb darabjait pedig tunéziai útja során szerezte be. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy legfrissebb felfedezettje az ánizs. Ezzel kísérletezik leginkább mostanában és különböző ételekben próbálja felhasználni. Ha már tunéziai útját is megemlítette, az ott szerzett élményekről és tapasztalatokról is kérdeztük. A legmeghökkentőbb élménye az országgal kapcsolatosan az volt, hogy egy olyan iszlám országban, ahol még a hatvanas években betiltották a többnejűséget és ahol nemi egyenlőségről beszélünk, napjainkban miért szól mégis arról a közvita, hogy vissza kéne térni a többnejűség hagyományához.

Mivel Oláh Emese a főzést megelőzően a 18. Kolozsvári Filmtettfeszt megnyitóján vett részt, arra kértük, hogy ossza meg velünk a véleményét az Egy nő fogságban című nyitófilmet illetően. Egyértelműen egy megrendítő történetet és helyzetet bemutató dokumentumfilm – mondta házigazdánk. A rendezőnő, Tuza-Ritter Bernadett, a modern rabszolgaság témáját dolgozta fel, amelynek kiindulópontjául szolgáló statisztikai adatai döbbenetesek: Magyarországon mintegy harmincezer, Romániában pedig legalább nyolcvanezer ember él ilyen körülmények között. Viszont a filmnek pozitív üzenete is volt: ki lehet törni ebből a mélyszegénységből, és a főszereplő példájával élve, 53 évesen is lehet nagyot és merészet álmodni, és meg is lehet azt valósítani.

A menüt, amivel minket várt, Oláh Emese a pragmatikussággal magyarázta, hiszen szinte kivétel nélkül aránylag gyorsan elkészülnek. Mivel az utóbbi időben kevesebb ideje van összetettebb receptek elkészítésére, próbál inkább gyorsan elkészíthető, de mégis finom ételrecepteket találni. Mai hétköznapi séfünk számára a főzés kikapcsolódást jelent, olyan tevékenységet, amely összehozza a családot, és amely kivétel nélkül szórakozásra ad lehetőséget.

A receptek elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s