EGÉSZSÉGES „ZUMBÁLNIVALÓK” VADAS HENRIETTÁTÓL

Eperkrémes csokoládékorongok

Hozzávalók (16 darabhoz):

– 50 g szezámmag

– 50 g kókuszreszelék

– 50 g mandula

– 5 szem (kimagozott) datolya

– 250 g görög mazsola

– 2 teáskanál kókuszolaj

– 4 teáskanál (sovány) kakaópor

Eperkrém:

– 1 fél (érett) banán

– 2-3 szem eper

– 1 evőkanál víz

Díszítéshez:

– 8 db eper (félbe vágva)

Proteines Raffaelló

Hozzávalók (18-20 darabhoz):

– 50 g zabkorpa

– 2 dl víz (a zabkorpa főzéséhez)

– 125 g zsírszegény túró

– 100 g kókuszreszelék

– 5 evőkanál méz

– egy kevés víz (a tészta összegyúrásához)

– 18-20 szem mandula

– kókuszreszelék (a hempergetéshez)

Banános-fahéjas palacsinta 

Hozzávalók (10-12 darabhoz):

– 2 db (érett) banán

– 2 db tojás

– 1 (nagyobb) csésze finomra őrölt zabpehely

– fahéj (ízlés szerint)

Vadas Henrietta első főzős élménye a paprikás krumplihoz fűződik, amelynek egyszerű és gyors elkészítési módját még édesanyjától tanulta. Most már heti kétszer is főz, mert megpróbálja minél nagyobb ívben kerülni a kész-, illetve félkész ételeket, így az éttermeket valamint a gyorskajáldákat is. Kifejezetten fontos számára az, hogy egészséges életmódot folytasson, és a sport is rendkívül fontos szerepet tölt be mindennapjaiban. De ez nem volt mindig így. Vadas Henrietta másfél évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni az edzéssel, amikor eldöntötte, hogy Zumba oktató szeretne lenni. Amint ezt elhatározta, onnan kezdve egyértelmű volt számára, hogy erre a kalandra testileg és lelkileg is komolyan fel kell készülnie. A súlyzós edzést választotta, és ezáltal szembesült azzal, hogy mennyire fontos az étkezés az életmódváltás esetében. A 70-30-as szabály nem csak legenda, hiszen ő is megtapasztalta, hogy az étkezésnek fontos szerepe van az igazán tartós eredmény elérésében.

A Zumbát a zene és a tánc miatt választotta. Gyerekkorában sokat táncolt a tévé előtt. Néha egyedül, máskor meg lánytestvérével találták ki és gyakorolták a koreográfiákat a különböző világhírű zeneszámokra. Kolozsvárra kerülve egyik barátnőjének köszönhetően ment el első Zumba órájára. Henrietta mosolyogva mesélte, hogy az elején nem igazán tetszett neki ez a sportág. A Zumbában nagyon sok táncműfaj keveredik. Bár az első benyomás nem volt túl megnyerő számára, adott egy második és egy harmadik esélyt is a Zumbának. Talán a harmadik alkalom után érezte azt, hogy ez nem is olyan rossz és tényleg megtanulható. Eleinte nem túl rendszeresen, de azért viszonylag gyakran részt vett az órákon. Másodévesen pedig elkezdett a Zumba oktatáson, illetve annak lehetőségein gondolkodni. Oktatói kurzusokról is érdeklődött, de eleinte ennek sem tetszettek a feltételei, ezért úgy döntött, hogy kicsit szünetelteti a témát.

A sikeres államvizsgát követően, nem csak diákévei meghosszabítása mellett döntött, hanem azt is megfogadta, hogy olyan dolgokat próbál majd ki, amelyekre azelőtt valahogy nem sikerült időt szakítania. Ilyen volt az Erasmus csereprogram is, amelynek segítségével eljutott Budapestre és ott el is végezte az oktatói kurzust.

Házigazdánk szerint naponta négyszer-ötször ajánlott étkezni ahhoz, hogy ne lassuljon le az anyagcserénk, és hogy szervezetünk megfelelőképpen működjön. A reggeli, ebéd, vacsora egy olyan hármas, amelyre mindenképpen szükséges időt szakítanunk. Ennek ellenére a pörgős életmód miatt, a reggelit sokan kihagyják. Egy másik probléma a vacsora, amelyet különböző tévhitek miatt vonunk meg magunktól. Szabad és kell is vacsorázni, csak nem mindegy, hogy mit fogyasztunk lefekvés előtt. Emellett a nassolások is megengedettek: a gyümölcs és a zöldség tökéletesen megfelel a célnak. Henrietta újságírás-, majd kommunikáció szakon végezte tanulmányait. Belátta, hogy ezt a tudást egyelőre csak kismértékben tudja összekapcsolni a sporttal. Jelenleg a Zumba oktatás kapcsán, a Zumba oldal üzemeltetésében veszi hasznát újságírói tehetségének. Viszont bízik abban, hogy idővel majd adódnak olyan lehetőségek, ahol kamatoztatni tudja szakmai képességeit. Egyelőre abban gondolkodik, hogy a szakmában fog munkát keresni, és emellett a sport területén is tovább képezi magát.

Számára a Zumba egyenlő a nőiességgel. Tánc közben tud igazán felszabadulni, és amint kikapcsol, onnan már csak a mozdulatok vezetik. A Zumba szabadságot is jelent Heni számára. Illetve feltöltődést, amit leginkább a mozgás és a zene által generált jó hangulat vált ki belőle.

Eleinte az étkezést illetően is nagyon nehéz volt átszoknia az egészséges életstílusra. A súlyzós edzést személyi edzővel kezdte el, és ő volt az, aki először felnyitotta a szemét arra vonatkozóan, hogy az addigi étkezési szokásai határozottan hátráltatni fogják a kitűzött célok elérésében. Felsorolta azokat a lehetőségeket, amelyek közül választhatott. Házigazdánk eleinte azt sem tudta, hogy mi a különbség a zabpehely és a müzli között. Mosolyogva vallotta be, hogy igazából minden ezzel a letisztázással kezdődött, és aztán apró lépésekkel haladt előre. Nem kell és nem is lehet egyik napról a másikra változtatni, és hozzászoktatni magunkat és szervezetünket is a változáshoz. Ezen kívül a környezet is meghatározó szereppel bír. Nehezebb olyan környezetben meglépni mindezt, ahol például még a hagyományos és a kevésbé egészséges étkezési szokásokat követik.

Henrietta a sütés és a főzés közül inkább az utóbbit választja. Otthon gyakran kellett főznie, mivel szülei elég sokat dolgoztak. Lehet, hogy nagyrészt emiatt is választja nagyobb előszeretettel ezt a konyhai tevékenységet. Mint kiderült, a sütéshez nincs túl sok türelme, és általában a kézműves dolgok sem kötik le igazán. Viszont mostanában azt vette észre, hogy ha egészséges nassolnivalók receptjeit nézegeti az interneten vagy bármilyen más fórumon, ezek annyira vonzzák őt, hogy tényleg képes leülni és elkészíteni egy-egy különlegesebb receptet is. Szívből csinálja, mivel tudja, hogy valami olyat készít, amit önmagáért és az egészségéért tesz.

A receptek elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s