BOTHÁZI MARI: QUICHE LORRAINE ÉS GRÉPFRÚTOS ZÖLDSALÁTA

Mária rendszerint a francia konyhát receptjeit lopja be a család menüjébe

Hozzávalók (4 adaghoz):

– 1 csomag leveles tészta

– vagy gyúrt tészta (20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája, víz)

– 4-5 db tojás

– 1,5 dl tejszín

– 1,5 dl tejföl

– sonka vagy bacon szalonna

– 20-30 dkg sajt (gouda, füstölt sajt)

– 1 csokor zöldhagyma

– só (ízlés szerint)

 

Grépfrútos zöldsaláta

   Hozzávalók (2 adaghoz):

– 1 grépfrút

– 2 marék rukkola

– 2 marék bébispenót

– vinegrette (1,5 kiskanál mustár, 4 kanál olívaolaj)

Miután egy évig dadusként dolgozott Franciaországban, lelki bőröndjében számos helyi jellegzetességgel tért haza Botházi Mária. Az elkészített fő ételfogás sem kivétel, hiszen a francia specialitás azóta is népszerű családja körében. Amit Botházi Mária még a franciaországi kalandjaiból illetve tapasztalataiból megemlített, az a gyermeknevelés mássága. A franciák határozottan gyermekközpontúak, így odafigyelően, elektromos kütyüktől távoltartva nevelik csemetéiket. Meghatározták például azt is, hogy napi néhány órát kötelezően játszani kellett velük, ahelyett, hogy a dadus bármilyen más konyhai munkát végzett volna. A franciák kultúrája és létformája egyaránt tetszett a házigazdánknak. Mindezek mellett az esti teázást is átvette tőlük, és mai napig az est velejárója egy-egy finom gyógytea elszürcsölgetése lefekvés előtt.

Mária kilenc hónapja új funkcióban is ügyeskedik, éspedig a Nőileg erdélyi magazin főszerkesztője. Ezalatt számos meglepetés is érte: természetesen az újságcikkek alapjában véve teljesen másként íródnak meg, mint ahogy azt eltervezik. Csomó tényező közbejöhet, és annak ellenére, hogy havilapról van szó, a főszerkesztői tevékenység napi munkát és szervezkedést jelent. Kreatívnak mondható, hiszen szinte mindig meg kell oldani valamit, alternatívákat kell kitalálni az előre nem várt helyzetekre. Ami a legnehezebb az a rábólintás és kockázatvállalás, amelyet gyakran, időszűke miatt, teljesen egyedül kell meglépnie. Egy másik tényező, amelyet házigazdánk egyszerre érdekességként és nehézségként említett, a sok nyilvános szereplés. A konkrét műsoridőn kívül, legyen szó akár tévéről, rádióról vagy nyomtatott lapban megjelenő interjúról, elég sok idő eltelik az oda-illetve visszaúttal, felkészüléssel. Ezenkívül egyfajta nyomás is van az emberen az ilyen jellegű szereplések előtt. – A lapkészítés egyszerű és nem is ütközöm különösebb nehézségekbe – mesélte mosolygósan Mária. – Viszont mindaz, ami a tevékenység köré fonódik, ami átitatja ezt a munkát, az tényleg kihívást jelenttette hozzá.  

A család menüjén leginkább az erdélyi konyha ízei lelhetők fel, viszont házigazdánk anyósának világszámként ismert leveseiről is mesélt, amelyek elkészítését ő is eltanulta. Ezen kívül az alaprecepteket édesanyjától otthonról hozta magával. A hétköznapokon inkább az egyszerűbb ételek népszerűek a Botházi családban. Azt is elárulta, hogy férje rendkívüli gourmand és jó szakács is, így gyakran készít kínait vagy egyéb érdekes húsokat. Mária rendszerint a francia részt lopja be a kínálatba, gyerekük pedig az olasz konyha nagy rajongója. A leggyakoribb gyorsan elkészíthető fogás náluk a saláta valamilyen húsfélével. A Nőileg sikkes főszerkesztője, ha választania kell inkább a sütést választja, mivel rendkívül édesszájú. Egy humoros történetből azt is megtudtuk, hogy elég nehézkesen indult cukrászkarriere. Még a Krónikánál dolgozott és férjével már együtt laktak, amikor eldöntötte, recept nélkül lát neki a süteménykészítésnek. Azelőtt otthon is sütögetett, de nem túl gyakran, és olyankor is inkább csak besegített édesanyjának. Az első sütögetése végeredményként született meg a barna folt nevű sütemény. Nevetve mesélte, hogy egy hosszú késsel és kalapáccsal sikerült csak felfeszíteni. El is fogyasztották férjével. – Kicsit száraz volt, kicsit kemény volt, de a miénk volt – hangzott el a büszke kijelentés. Ehhez képest azóta egészen gyönyörű és finom tortákat süt a különböző összejövetelekre. Bár azt is bevalotta, hogy a díszítés nem az erőssége. Amikor további hobbikról kérdeztük az olvasást említette, de az is akkor az igazi, ha kanapén való heverészéssel tudja összekapcsolni. Ez jelenti számára az igazi lazítást. Emellett napozni is nagyon szeret szabadidejében, és családjával gyakran indulnak sétákra. Jövőbeli terveit illetően elmondta, elsősorban azt szeretné, hogy az éppen zajló projektjei jó véget érjenek. Azt követően pedig nagyon szeretne végre egy kis irodalmat is írni, a tudományos illetve egyéb jellegű írások mellett.

Kedvenc ételéről is kérdeztük. Szerinte nincs olyan főtt étel, ami a következő kombinációt felülmúlná: házi füstölt kolbász, házi kenyérrel, házi juhtúróval és házi paradicsommal. Kedvenc süteményként pedig a Rigó Jancsit említette, de azt is úgy, ahogyan édesanyja készíti. Családjukban a hétköznapok és a humor állandóan összekapcsolódik, szinte bármit el tudnak viccelni. Gyakran saját magukon is jókat derülnek. A Boldogság juszt is a tiéd című kötetéről is faggatuk. A könyv megjelenésére élete egyik fantasztikus pillanataként emlékszik. Bár tárcái és glosszái már a virtuális közegben is népszerűek voltak, amint megjelent a nyomtatott formátum, hirtelen író lett belőle. Ez egyik nagy álma volt, és természetesen a siker, a fogadtatás és a visszajelzések is fantasztikusak voltak. Az erdélyi háziasszony prototípusának tematikája is felvetődött, Botházi Mária szerint egy nő akkor lesz igazán háziasszony, amikor már gyereke születik vagy amiután már egy ideje házas életet él. Szerinte bármennyire is próbálunk az egyenrangúságra törekedni, a férfi mégis inkább csak besegít. Közben arra is rájött, hogy őt a házimunka kikapcsolja a sok szellemi munka és szövegkapálás, odafigyelés után. Igazi sikerélményként éli meg, amikor elkészül az étel, a sütemény vagy tisztaság és rend honol a lakásban.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s