CITROMOS CSIRKEMELL DÁVID ISTVÁN KONYHÁJÁBÓL

István sosem főzi kétszer ugyanazt

Hozzávalók (6 adaghoz):

Csirkés mártás:

– 2 db hagyma

– 1 db paprika

– 1 db sárgarépa

– 1 db alma

– 1 db vinetta

– 2 (nagyobb) db csirkemell

– citromos fehérbors

– feketebors

– curry

– só ízlés szerint

– 5 kanál mézes mustár

– 1 citrom leve

– olaj (a dinszteléshez).

Köret (nokedli):

– 0,5 kg liszt (25 evőkanál)

– 2 db tojás

– 1 kiskanál só

– víz (amennyit felvesz)

Dávid István pályáját lelkészként kezdte Felsőnyárádmentén: Márkod és Kendő településeken, ahol öt évig szolgált. Ebben az időszakban kapott felkérést az akkori kolozsvári Ifjúsági Keresztény Egyesület elnökétől, Batizán Attilától egy másik típusú szolgálatra. Többszintű egyeztetések után megválasztották, és ifjú gyülekezete azóta is kétévente újraválasztotta  mostani házigazdánkat. Ezt megerősítésként éli meg, a hivatásbeli változásról pedig élete egyik legjobb döntéseként beszélt. Lelkészi családban nőtt fel, és úgy gondolja, hogy az általános vélekedés ellenére, a fiatalok napjainkban is nyitottak a vallásra és a hitre. Egyszerűen csak a megfelelő kommunikációs eszközöket kell megtalálni ehhez.

István egyetemista korában kezdett el a konyhában kísérletezni. Gyermekkorában a család férfi tagjai nem is igazán szólhattak bele a kulináris rejtelmekbe, a mosogatáson és a törölgetésen kívül. Viszont édesanyjától megtanulta, hogy a gondoskodásnak ilyen formája is létezik. Legelső sikerélménye egy reszelt levesben merült ki, azt követően pedig főként párjával főzőtt. Egy kedves emléke is fűződik ehhez az időszakhoz: párjával zöldhagymás laskát főztek, miközben Bodor Ádám novelláit olvasgatták. Innen ihletődött a kísérleti ételfogás neve is: vatuki.  Miután összeházasodtak és falura költöztek, István elkezdett többet foglalkozni a főzéssel, amelyet azóta is játékként él meg. Úgy gondolja, hogy ez belefeledkezős lelki gyakorlat számára, amely kicsit a konkrétumhoz köti. A lelkészi munka illetve annak eredménye sok szempontból megfoghatatlan, viszont ha megfogsz egy hagymát vagy bármilyen egyéb hozzávalót, az inkább a realitással és a konkrétummal hoz kapcsolatba. Elárulta, hogy sosem főzi kétszer ugyanazt, mivel nagyon gyakran improvizál. De hivatásában is szeret intuitív lenni. Egy általa elkészített, botrányosnak elkönyvelt fogásról is mesélt nekünk, amelyet nyúlhúsból római tálban készített krumpliágyon, rókagombával, meggyes joghurtos szósszal leöntve. A négygyerekes apuka, a reggeli melegszendvicsekbe is rendszeresen belelop valamilyen friss zöldfűszert. Mosolyogva mondta, hogy együtt szokják az illatok és az ízek teljesen új dimenzióját. Kedvenc fűszerként a bazsalikomot és a rukkolát említette, illetve az oregánó erdélyi változatáról, a szurokfűről is mesélt.

Egyetemi lelkészként, vagy ahogyan ő nevezi nem rendes lelkészként hetedik éve dolgozik. És bár nem hagyományos egyházközségről beszélünk, mégis gyületkezetben élik meg azt, amit közösen felvállalnak. Ezesetben három-négyszáz egyetemistáról beszélhetünk, és ez már önmagában is rendetlenséget jelent. Ilyenkor lazulnak meg a szülőkkel való kapcsolatok és választ kell adni arra a kérdésre, hogy (Istvánt idézve:) mi a homályt is keresnek ebben a világban. Ekkor élik meg az első csalódásokat, szerelmi bánatokat. Ebben a vonatkozásban kísérő jellegű szolgálatot végez. Ott lenni mellettük, annyira amennyire ők akarják. Legyen akire haragudni, legyen akitől kérdezni, legyen akivel szemben a nagy igazságokat megfogalmazni, legyen valaki, aki a kételyeiket is meg tudja hallgatni. Istentiszteleti alkalmaik is vannak, illetve prezsbitérium is működik náluk. Ezen kívül bibliaórák, lelki gondozói tevékenységek, különböző műhelyek és kirándulások várják az érdeklődő fiatalokat. Közösségként működnek és mindenki olyan mértékben veszi ki a részét ezekből a tevékenységekből, amennyire szeretné.

Az aktuális generációról elmondta, hogy Kolozsváron állítólagosan 5000 református diák él. Ebből ők csak egy réteget érnek el a kolozsvári Bocskai téren, ahol három hasonló jellegű intézmény is működik: a Protestáns Teológiai Intézet, az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium, illetve a Főiskolás Ifjusági Keresztény Egyesület (FIKE), ahol István is dolgozik. A FIKE programjainak híre hetente nagyjából ötszáz egyetemistához jut el, viszont ebből körülbelül százan vannak olyanok, akik heti rendszerességgel vissza is járnák. Ezen kívül vannak szatellit látogatók is, akik időnként felbukkanak és belekóstolnak az efajta gyülekezeti életbe. Korosztályhoz köthető sajátosság a pillangó effektus, ami azt jelenti, hogy ide-oda szállnak és svédasztalszerűen belekóstolnak a különböző programokba. Mivel lelki jellegű programokkal is telített Kolozsvár, így a fiatalok felekezettől függetlenül is keresik saját identitásukat, helyüket, alakítják világképüket. Erdély önmagában is összetett képet alkot a vallási fogalmakról, a reformátusságon belül is egészen más például a szilágysági és a székelyföldi lelkivilág. A kolozsvári FIKE pedig nagyon jó teret biztosít az ilyen típusú találkozásokra, eszmecserékre is. A fiatalok nagyon sokat kérdeznek, és István elmondása szerint, ők pont egy olyan közösséget szeretnének létrehozni, ahol lehet nem egyet érteni, viszont elvárják azt is, hogy a válaszokat közösen keressék. Nyitott egyetemistákról beszélt, akik nem csak fogyasztanak, hanem önkéntes munkával a maguk részét is hozzáteszik a FIKE közösségi fejlődéséhez.

Bár lelkészként sok esetben nehéz határt szabni annak, hogy mettől meddig tart a munkaidő, mostani séfünk mégis úgy érzi, hogy ez úgy tud az élete része lenni, hogy mégsem fárad bele. Hobbikként a hegymászást, az írást és a kertészkedést műveli lelkesen. Arra is megkértem, hogy három szóban próbálja megfogalmazni azt, hogy számára mit is jelent a hit fogalma. Erre a kapcsolat, a kaland és a beavatás szavakat használta. Majd a határátlépés, felelősség illetve eksztázis fogalmakkal egészítette ki a listát.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s