BARABÁS ANDREA ANÓZMIÁS SZUPERHÁRMASA

Andrea a bizonyíték rá, hogy szaglás nélküli is megy a főzés

Tabbouleh saláta

Hozzávalók (2 adaghoz):

– 5 kanál tarhonya

– 4-5 db (arasznyi) uborka

– 1 db (közepes) paradicsom

– 2 csokor petrezselyemzöld

– 1 csokor menta

– só

– bors

– sumac (ízlés szerint)

– 2,5 evőkanál citromlé

– víz (tarhonya főzéséhez)

Tortillás krumplis vinetta

Hozzávalók (2 adaghoz):

– 50 g vinetta

– 130 g krumpli

– só

– bors

– chili (ízlés szerint)

– olívaolaj (a sütéshez)

Zöldborsókrém zöldséghasábokkal

Hozzávalók (2 adaghoz):

– 1 bögre fagyasztott zöldborsó

– 5 evőkanál olívaolaj

– só

– bors (ízlés szerint)

– 1,5 evőkanál citromlé

– 1 marék vágott menta

– nyers murok- és cukkinihasábok

Barabás Andrea öt évig dizájnerként dolgozott, munkáját tördelőként kezdte, a főzéssel pedig nagyjából három éve kezdett el többé-kevésbé komolyan foglalkozni. Ezidő alatt gyakran gondolkodott azon, hogy a konyhaművészetben valószínűleg sokkal inkább megtalálná önmagát, mint a dizájnban. Januárban döntött úgy, hogy hivatalosan is elkezd főzni, és beiratkozott egy főzőtanfolyamra, ezzel párhuzamosan pedig márciustól egy konyhában is elkezdett dolgozni. Rendkívül büszkén és lelkesen mesélt arról, hogy most már nemcsak otthon főz, hanem belelát abba is, hogyan működik az elmélet a profi konyhai gyakorlatban.

Az egész 2017 decemberén kezdődött, amikor Andrea úgy döntött, hogy a kötelező tíznapos szabadságát a Kanári-szigeteken tölti. Rendhagyó napsütéses karácsonya alatt, a Kanári-szigeteken azt is megtapasztalta, hogyan főznek, illetve hogyan oldják meg az étkezést az utazók. Ráébredt arra, hogy nem világmegváltó dolog az, hogy az ember megengedi magának azt, hogy azzal foglalkozzon, amit igazán szeret. Már a szigeteken megfogalmazódott benne a döntés, miszerint hazaérkezése után ő is komolyabban nekilát majd a főzésnek. Mivel az utazásnak is rendkívül fontos szerepe van mai séfünk életében, néhány tanáccsal is ellátott. Szerinte semmi értelme nincs kizárólag turistaként elmenni egy-egy idegen országba, városba. Ha már valahova elutazunk, legyünk jelen teljes lényünkkel, találkozzunk a helyiekkel, és szívjuk magunkba mindazt, amit az új környezet és annak minden eleme számunkra tartogat.

Az első sütős-főzős élménye egy különleges pizza elkészítéséhez kapcsolódik, és itt nem feltétlenül a receptre kell gondolnunk. Elárulta, hogy ezt a fogást, egy olyan ember készített el számára, akit nagyon szeretett. Amikor Andrea készítette el a pizzát, azt főként azért tette, hogy felidézze a közös emlékeket. Mivel nem lett ehetetlen – mesélte mosolyogva –, úgy döntött, tovább kísérletezik. Sok esetben éjszaka és kora reggel is nekilát főzni. Elmondása szerint a dizájner múltja főként az idő beosztásában segíti, abban, hogy mindent illetve minden fázist pontosan megtervezzen. Emellett a precizitás is elengedhetetlen

Amikor hobbikról kérdeztük, elmondta, hogy elég változó természete van. Így ezzel együtt elég gyakran változnak a hobbijai is. Általában minden hónapban valami más projekten gondolkodik, legutóbb a szaladásba vágott bele. De szerinte ez sokkal többről szól. Először eldönti az ember, hogy igenis elmegy szaladni, utána elkezdi figyelni, hogy mennyi idő alatt, milyen távot sikerül megtennie. Szaladás közben a gondalatainknak is teljesen más minősége van, és erre mindenki másként reagál. Persze folyamatos kihívásnak tartja azt is, hogy csak a légzésre és a léptekre koncentráljon.

Ezen kívül a Couchsurfing programot is hobbijának tekinti, amelybe nagyjából egy éve kapcsolódott be. Boldogan mesélte, hogy amikor a mostani lakásába költözött, a szobájában az ágya mellett végre két kihúzhatós fotel is volt. Ekkor már tudta, hogy ezután neki is lehetősége lesz más utazókat befogadni, és kihasználni ezt a remek lehetőséget. Sok barátja kérdezte már, hogy nem furcsa-e reggel úgy ébredni, hogy idegen emberrel alszik egy szobában, vagy mi a helyzet akkor, ha az utazó, akit éppen befogad, horkol, és emiatt nehezen tud aludni. Andrea számára viszont ezek a dolgok egyáltalán nem furcsák, és eddig a horkolásos történet is csak egyszer fordult elő. Az élmény, hogy idegen kultúrákkal ismerkedhet meg, felülír minden horkolást és ellenérzést. Amikor pedig a bizalom kérdéséről faggattuk, azt mondta, hogy: Aki az életben megbízik, abban az élet is megbízik. Séfpalántánk ugyanígy vélekedik az emberekről is.

A legmerészebb álmáról is érdeklődtünk, ami a profi főzést illeti. Bevalotta, hogy még ő is keresi a választ erre a kérdésre. Igaz, hogy két évvel ezelőtt még az volt az álma, hogy körbefőzze a világot, így az utazással is összekapcsolva ezt a hivatást. Lakókocsi alapra épült lakásokról beszélt, viszont mára már nem annyira biztos abban, hogy az utazás tényleg ennyire fontos számára. Ha már itt tartunk, fontos lenne, hogy az anózmiáról is szó essen. Séfünk ezt szupererőként könyvelte el, és úgy gondolja, hogy csak mások tekintik ezt hátránynak a konyhában. Az anózmia annyiban merül ki, hogy az embernek egyáltalán nincs szaglása. Ettől függetlenül Andrea számos olyan séfről tud, aki ennek ellenére is remekül boldogul a konyhában. Az említett szupererejéhez kapcsolódik egy harmadéves emléke is, amikor egyik tanárától hangzott el az a mondat, amely mai napig inspirálja őt: „Andiban látom azt a fajta őrültséget, hogy Marosvásárhelyről Erdőszentgyörgyre hazagyalogoljon az erdőn keresztül”. Nevetve vallotta be, hogy valóban szokta magát őrültnek nevezni, hiszen újonnan felfedezett szenvedélye is, a szaglás nélküli főzés is pont erről árulkodik kicsit. A főzésről a meditáció, a jelenlevés és szenvedély szavak jutottak eszébe. Az utazás élményét pedig a komfortzóna átlépésével, a nyitottsággal, a szabadsággal illetve a függetlenséggel társította.

A nekünk készített menüvel Barabás Andrea az általa képviselt világnézetet szerette volna közvetíteni. Lokális és szezonális hozzávalókra összpontosított. Megtudtuk, hogy ő is szinte kizárólag a piacról szerzi be a szükséges alapanyagokat, így nemcsak a termelőket, hanem saját egészségét illetve a bolygót is támogatja. Bár a három fogás elkészítése aránylag kevés időt igényelt, a végeredmény igazán meglepő gazdagságról és változatosságról árulkodott.

A receptek elkészítési módja itt olvasható. 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s