HEGYI RÉKA ÉS SIPOS ZOLTÁN NÉGYKEZES TEHÉNTÚRÓS FÁNKJA

Tejszínnel vagy tejföllel, illetve savanykás gyümölcs lekvárokkal díszíthetjük

Hozzávalók (10 adaghoz):

– 400 g fehérliszt

– 1 kg tehéntúró

– 80 g gríz

– 1-2 csipet só

– 4 db tojás

– 1 db sütőpor (sáfrányos)

– 2 db vaníliás cukor (ízlés szerint)

– 1 kiskanál szódabikarbóna

– 1 citrom reszelt héja

– olaj (a sütéshez)

Ezúttal egy házaspár szorgoskodott műsorunkban, akik három gyerekükkel és rendkívül barátságos négylábú kedvencükkel fogadtak. A szakácsduett női tagjának, Rékának, legemlékezetesebb főzős élményei főként olyan ételekhez fűződnek, amelyek elkészítésével fél vagy akár egy teljes napot is eltöltött. Ilyenek például a boeuf bourguignon (burgundi vörösboros marharagu) vagy a flódni sütemény. Amikor specialitásairól kérdeztem, elmondta, hogy inkább időszakos specialitásokról beszélhetünk: előfordult már, hogy éppen a keleti ételekkel való kísérletezés kapcsán került új kedvenc vagy volt például pizzás korszak is. Mostanában pedig egy olyan tehéntúrós fánk receptet szerzett be, amely rendkívüli népszerűségnek örvend családja illetve ismerősei körében egyaránt. Ezt a desszertet készítették el férjével nekünk is.

Bár gyerekeik nagyon odavannak a csirkemellért, Réka ezt mégis a csirke egyik legízetlenebb részeként emlegeti. Ha csak lehet, szívesen használja inkább a pulykamellett helyettesítőként. Dolgozó, háromgyerekes anyukaként általában inkább reggelente próbálja megejteni a főzést, esténként pedig próbálják megőrizni azt a szokást, hogy egy órányira közösen étkezzen a család minden tagja. Hegyi Réka, egyetemi évei alatt többek között irodalmi titkárként is dolgozott a kolozsvári Puck Bábszínháznál, amelyet mai napig egy valóra vált álomként emleget. Bár elsődlegesen színházkritikusnak tanult, most már csak nagyon ritkán publikál ebben a műfajban. A www.hamlet.ro színházi portál szerkesztője is volt. Továbbra is jár színházba, illetve törekszik arra, hogy tartsa a kapcsolatot ezzel a világgal, mert bban reménykedik, hogy gyerekeik felnőtté válásával egyszer majd kiegészítő foglalkozásként ismét a színházkritikákban élheti ki grafómániáját. Sokáig alapítványoknál és civil szervezeteknél dolgozott, majd egy üzletláncnál irodavezetői funkcióban kezdett tevékenykedni. Ott alakult úgy, hogy közel egy év után azt javasolták, hogy próbálja ki a marketinges munkakört. Így iratkozott be mesterire, amit sikeresen be is fejezett. Azt is kiderítettük, hogy régen főzős blogot is vezetett, ahol jónéhány saját receptet is közzé tett. Ezek közül a pacalleves, a savanyú uborka szósz illetve a darázsfészek recept az, amelyet még mai napig is gyakran visszakeres, illetve amely még most is kimagasló népszerűségnek örvend. Pillanatnyilag egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozik, ahol különböző pályázatokat adminisztrál, főállásban tehát ügyintézéssel keresi a kenyerét. Azelőtt pedig marketing- illetve PR feladatok ellátásában segített be kolléganőjének. A reklámkampányokat tartja munkája legizgalmasabb részének, amely a nagymértékű kreativitás mellett, rendkívüli összetettsége miatt számít kedvencnek. Ezen kívül a médiavásárlást (reklámfelületvásárlást, -bérlést) is kimondottan szívesen csinálja, hiszen az üzletelés nagyon közel áll hozzá.

Réka és Zoltán tehéntúrós fánkot készített, amely nagy népszerűségnek örvend szeretteik körében

Kolozsvári születésű férje, Sipos Zoltán, aki egyetemista korában végig otthon lakott és mindig is izgalmasnak tartotta évfolyamtársai bentlakásos életét, nagyjából 21-22 évesen talált rá első munkahelyére, és ezzel egyidőben el is költözött otthonról. A költözés elég sok meglepetéssel járt. Mivel még szokatlan volt számára, hogy saját pénzét adminisztrálja, azzal is szembesülnie kellett eleinte, hogy a hónap utolsó felében hirtelen teljesen kiürült a kassza. Elmondása szerint, gyorsan rájött, hogy sokkal többet tud spórolni, ha saját maga készíti el az ételt, ahelyett hogy mindenféle gyorskajáldákban étkezne. Ezért dontötte el, hogy megtanul főzni. Első emlékei édesapja élettársához, Didához kapcsolódnak, akitől egy tízes egyszerű és olcsó receptes listát is kapott azzal a néhány egyszerű recepttel, amelyet ő is könnyen elkészíthetett. Bár ezt a mai napig őrizgeti, ma már nagyon ritkán készíti el a listán szereplő bármelyik fogást, hiszen felesége, Réka, sokkal jobban szeret a konyhában mozogni és igazán finomakat is főz.

A mindennapokban tényfeltáró újságíróként dolgozik, és az Átlátszó Erdély című tényfeltáró blogot működteti három kollégájával. Munkájuk abból áll, hogy közérdekű dokumentumok alapján igyekszenek különböző kényes témákat feltárni. Egyetemen filozófiát illetve szociológiát tanult, viszont a Transindex portálnál beletanult az újságírásba. Már akkoriban is általában politikusokkal beszélgetett, de egy idő után az volt érzése, hogy az interjúalanyok meglehetősen gyakran ferdítenek vagy hallgatnak el lényeges mozzanatokat. Ez vezetett oda, hogy elkezdett az interneten keresgélni, és megtalálta azt a műfajt, amelyben azóta is otthon érzi magát. A különböző dokumentumok részletes megvizsgálása után következik az interjú, amelyet kedvenc fázisként emlegetett. A tematikák kiválasztásánál főként azt tartja szem előtt, hogy mi az, ami közérdekű illetve mi az, ami az erdélyi magyar közösséget érinti és foglalkoztatja. Bevallotta, hogy munkájának bőven vannak monoton részei is, mint például a törvények olvasása, hivatalokkal való levelezés, számolgatás vagy a táblázatok töltögetése és ellenőrzése. De ez mégis olyan, mint egy hatalmas kirakós, amelynek egyes darabkáit ismeri az ember, viszont olyan részei is vannak, amelyekről csak feltételezi, hogy léteznek. Sokszor nagyon trükkös módon áll össze a nagy kép. Elmondta, hogy a legjobb érzés az, amikor leül beszélgetni egy üzletemberrel vagy akár politikussal, és kiderül, hogy sokkal pontosabb tudása van az adott területről, mint annak, aki nap mint nap azzal folgalkozik. Kicsit tudományos kutatómunka jellege is van az egésznek, de azért megerősítette azt is, hogy van vadregényes oldala is. Mivel otthonról lehet végezni a munkát, ez nagymértékben leegyszerűsíti az életüket.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s