SZABÓ KINGA PARADICSOMOS-CSIRKÉS RIZOTTÓJA

Nagy kedvenc a paradicsomos-csirkés rizottó

Hozzávalók (5 adaghoz):

– 25 dkg csirkemell

– 1 db hagyma

– 1 db pirospaprika (kápia)

– 30 dkg paradicsom

– 1 dl paradicsomlé

– 1 kiskanál cukor

– 1-2 cikk fokhagyma

– 1 kanál liszt

– olaj (amennyi a dinszteléshez szükséges)

– körülbelül fél liter víz

– petrezselyemzöld

– bazsalikom

– biovegeta

– só és bors ízlés szerint

  Köret:

– 20 dkg rizs

– 1 evőkanál olaj

– víz (amennyi a főzéshez szükséges)

– só ízlés szerint

Lélek, öröm és ragyogó szemek – így tudná összefoglalni a tanítói hivatást Szabó Kinga, szakácsunk, aki nagyjából 13 éves korában, amikor kirándulás helyett inkább otthon maradt, szüleitől azt a feladatot kapta, hogy mire hazaérnek háromfogásos ebédet készítsen, és emellett még a cseresznyekompótot is tegye el. Bár a feladat ijesztőnek tűnt, Kinga a szakácskönyv és a segítőkész szomszédnéni tanácsai segítségével teljesítette az eleinte szinte reménytelennek tűnő küldetést. Ínséges idők voltak, mint visszaemlékszik, és mivel ifjú szakács palántánk nem tudta, hogyan kell a húst és a cukrot kispórolni az ételekből, bizony a családnak egy hónapig nélkülöznie kellett konyhai bravúrját követően.

Kislánykorában szinte mindenki óvónéni vagy tanítónéni szeretne lenni. Ezalól Kinga sem volt kivétel. Viszont a legösszetettebb válasza a Mi leszel, ha nagy leszel? kérdésre a divattervező-színész-biológus volt. Ezek közül egyik sem jött be, de nyolcadikos korában a magyar tanárnője javaslatára beiratkozott a tanítóképzőre. Eleinte nem volt túlságosan biztos abban, hogy tényleg ezzel szeretne foglalkozni, viszont amikor egy évig kimaradt a tanítói munka gyakorlásából, ráébredt, hogy határozottan hiányzik neki. A gyerekekkel való kapcsolata, illetve a napi tanítói munka rengeteg életreszóló élmény nyújt számára. Még akkor is, ha már nem tanítónőként dolgozik, hiszen a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesületnél játszóházvezetője és programszervezője. Nagyon szereti a munkáját, és továbbra is főként gyerekekkel foglalkozik A közös játék és együttlét által rengeteget tudnak adni a gyerekek: végtelenül őszinték és belefeledkezőek tudnak lenni.

Amikor kedvenc pillanatokról kérdeztük, bőven akadt mesélnivaló. Viszont a legemlékezetesebbek között egy szorgalmas, első osztályos kislány „Tanítónéni, holnap is sztrájkolsz?” kérdése volt. Egy másik első-másodikos diákjának pedig a kettős idegennyelv tanulásnak köszönhetően a „Eu mă duc la the door” felemás mondatot sikerült megalkotnia. Az ilyen szösszeneteket, Kinga elmondása szerint, az ember képtelen elfelejteni. A tanítói munka egyetlen negatívumaként pedig a rengeteg felesleges papírmunkát említette. A mostani gyerekekről is kérdeztük, és a legfontosabb észrevétele a következő volt: a mai gyerekek már nem tudnak játszani és azt szeretnék, hogy minden azonnal meglegyen. – Másképp nem érdekli őket. Sajnos kutatni sincs már türelmük. A könyveket pár másodperc alatt átlapozzák és azt mondják, hogy nem találták meg azt, amit kerestek. Pedig a megszerzett információ akkor igazán értékes, ha elég időt szánunk a felkutatására – mondta.

Főként szabadtéri rendezvényeken népszerű a félautomata zenedoboz

 

Arról is hallottunk, hogy szakácsunk a zene területén is szívesen bontogatja szárnyait. Egy többé-kevésbé továbbgondolt, rendkívül népszerű találmánya is van: a félautomata zenedoboz. A mókarendszer egyszerű: Kinga az általa kartonból készített, színes doboz mellett ül egy gitárral. A dobozon van egy indítógomb és néhány dalcím. Amellett, hogy a gyerekek saját maguk választhatják ki a felcsendülő dalt, a zenedobozzal és ezáltal Kingával együtt énekelnek, a végén még jutalmat is kapnak süti vagy cukorka formájában. A zenélő doboz ötlete egy táborból származik, amelyet Kinga egyszemélyes tevékenységre egyszerűsített le. Főként szabadtéri rendezvényeken népszerű programpont, éppen ezért a Kolozsvári Magyar Napok elmaradhatatlan gyerekfoglalkozása. Házigazdánk jövőbeli tervei között szerepel, hogy a mozgójátszóházat, játszóházvezetést önállósítsa, és saját vállalkozásként működtesse. A népzenéhez szoros kötelék fűzi. Édesanyja mindig énekelt népdalokat otthon. Amint felnőtt rájött, hogy ezek közül nagyon sok volt műdal. Azóta már tudatosan kutatni kezdte az igazi népdalokat, és mai napig sem hagyta abba. Tavaly például beiratkozott a Kallós Népzene Iskola ének szakára is. A néptáncból való kimaradását élete nagy veszteségeként könyveli el, de ennek ellenére családjával évente részt vesznek a válaszúti néptánc- és népzene táborban.

Ami a főzést illeti, igyekszik odafigyelni a ténylegesen tápláló hozzávalók használatára. Szerinte, mint minden másban a főzésben is a legjobb út az arany középút. A fűszerek szárításával főként párja foglalkozik, és konyhájukban szinte mindig lóg valami zöldfűszer köteg. Nagy előszerettel használja a petrezselyemzöldet, a majoránnát, a bazsalikomot és a babérlevelet is. Specialitásaként a paradicsomos csirkét, a paradicsomlevest, a köménymagleves, illetve főleg a szószos-húsos ételeket említette. A sütemények közül pedig a mézespogácsa élete nagy szerelme. Ez az a sütemény, amelyet az év minden időszakában szívesen elkészít, és a folyamatban gyerekei is nagy előszeretettel segítkeznek. A fogás, amit elkészített számunkra egy bébiételes recepteskönyvből származik, és akkor kezdte el készíteni, amikor fia 1 éves volt. De azóta is nagy kedvenc a paradicsomos-csirkés rizottó.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s