RUSU SZIDÓNIA ÖNZETLEN SZERETETFOGÁSAI

Készülnek az önzetlen szeretetfogások

Amerikai sonkás-sajtos tészta

Hozzávalók (8 adaghoz):

– 2 kg csigatészta

– 100 g mozzarella

– 600 g klasszikus sajt

– 0,5 kg bakonsonka

– 250 ml főzőtejszín

– (nagyjából) 1,5 l víz

– bazsalikom

– oregano

– só, bors ízlés szerint

Narácsonyos palacsinta

Hozzávalók (16 darabhoz):

– 30 dkg liszt,

– tej (a pudinghoz illetve a masszához, amennyit felvesz)

– víz (a masszához, a tej mellé kiegészítőként)

– citromlé

– 1 csipet szódabikarbóna

– 3 db tojás

– 1 db kakaós puding

– 1 db narancs reszelt

– szárított héja

– porcukor (tálaláshoz)

Legszívesebben az olasz és a mexikói konyha ételeit készíti el Rusu Szidónia, mai séfünk: főként enchilada-ra, quesadilla-ra, spagetti- illetve lasagna-félékre kell ez esetben gondolni. Viszont ezúttal két sokkal egyszerűbb fogást készített el, szeretetből. Fiatal szociológusunk a Made in Patarât/Patarét című projekt kapcsán főzött. A projekt lényege az, hogy minden szombaton összesen hat pataréti, roma fiatal illetve a velük foglalkozó két koordinátor részére, felváltva főznek önkéntesek. A projekt által finanszírozott műhelymunkát szombatonként tartják, amelyen a fiatalok újrahasznosított tárgyakból különböző bútorokat készítenek. A Pataréten élők szombati ebédjét biztosítják az önkéntesen főző hétköznapi séfek. A civilek, akik a programra jelentkeznek, egy Google táblázat segítségével osztják be magukat annak függvényében, hogy kinek, mikor van ideje a főzésre. Így Szidónia például második alkalommal főzött a nyolc fiatalnak. A programba különbözőféleképpen lehet bekapcsolódni, vagy teljességében saját zsebből illetve saját edényeiben főz az önkéntes, vagy kölcsönedényeket igényel, és a hozzávalók költségének visszatérítése mellett dönt. Szidónia menüje amerikai sonkás-sajtos tésztából és narácsonyos palancsintából állt. Csillogó szemekkel mesélte, hogy a Made in Patarât/Patarét projekten kívül számos más roma gyerekekkel illetve családokkal kapcsolatos projektben is részt vett illetve vesz, és mindegyik egyformán közel áll a szívéhez. A sonkás-sajtos tészta receptje is egy olyan amerikai ismerősétől származik, aki azért költözött Romániába, hogy roma gyerekekkel dolgozhasson. Amerikában ezt a fogást általában hálaadáskor szokták fogyasztani.

Szidónia szociológusként dolgozik, viszont rendezvényszervezésben és különböző kutatásokban is részt vesz. A munkahelyéből kifolyólag különböző tréningeket szerveznek, önkormányzatok illetve iskolák számára. Emellett önkéntesmunkából is bőven kiveszi a részét, főként karitatív jellegű események szervezése által. Ami újdonságnak számít és személy szerint ő is hozzájárult a projekt elindításában, az egy konferencia, amely a zaklatás jelenségével foglalkozik, és amelyet idén szerveztek meg először. A karitatív viszonyulást két dologgal indokolja: azt tapasztalta, hogy nem csak több, hanem vidámabb és boldogabb emberré válik az, aki ad. Ugyanakkor családi örökség, amit még gyerekkorából hoz magával: adni jó dolog. Családja is sok esetben kapott segítséget, bátorítást és ez rendkívül fontos. Emellett saját kis vállalkozást működtet: kézzel festett vászonszatyrokat készít. A festett szatyorkészítés nagyon régi álma volt, és nem is vállalkozásként indult, hiszen eleinte kizárólag ajándékba készültek a szatyrok. Eddig is festegetett különféléket, de most már vászonszatyrokba „csepegteti” a művészetet, és fél éve kezdte el értékesíteni is őket. Amikor ideje engedi, tolmácsolással is foglalkozik.

Azt is megtudtuk, hogy egészen pici kora óta főz. Az első főzős emléke is ebből az időszakból származik, amikor 6 éves korában egy adag sütit égetett oda. Eleinte édesanyja mellett, kuktaként kóstolt bele a séfkedés csínjaiba, viszont ma már rendszeresen főz, és előszeretettel készít finomabbnál-finomabb ételeket barátai illetve családja számára. Viszont magának elég ritkán készít bonyolultabb ételeket. Családjában a közös főzésnek és étkezésnek komoly hagyománya van, erről árulkodnak az évente legalább egyszer-kétszer megrendezett bográcsos gulyáspartik is, amikor nagyjából 40 vagy akár 50 személy részére készítenek ételt. Nem igazán szereti a rántással készülő fogásokat, mivel sosem sikerül úgy, ahogy szeretné. Ezen kívül a túlságosan zsíros és a mirelit ételeket sem készíti és fogyasztja szívesen. Ami a karácsonyt illeti, édesanyjával azt tervezik, hogy idén a hagyományoktól eltérő ételeket készítenek majd, viszont a menüsort még nem állították össze. Annak ellenére, hogy nagyjából november óta küldözgetik egymásnak az érdekesebbnél-érdekesebb recepteket.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s