PATAKI ZOLTÁN EGÉSZSÉGES RECEPTJEI

Zoltán számára természetes, hogy egyszerre két-három féle ételt főz

Klasszikus krumpligulyás sportos módra

Hozzávalók:

– 600-700 g sertéshús

– 2 kg krumpli

– 3 sárgarépa

– (nagyjából) 1 l víz

– köménymag

– bors

– chilli

– bazsalikom

– petrezselyemzöld

– oregano

– só ízlés szerint

Dinsztelt lilakáposzta disznópörkölttel

Hozzávalók:

– 0,5 kg hús

– 1,5 kg lilakáposzta

– 3 bögre víz (ha lefő, utántöltjük)

– 3 fej hagyma

– 2 sárgarépa

– köménymag

– bors

– chilli

– petrezselyemzöld

– oregano

– 3-4 csipetnyi só

Bulguros, zöldséges csirkemell

Hozzávalók:

1 kg csirkemell

3 sárgarépa

2 paprika

2 hagyma

1 paradicsom

200 g bulgur

köménymag

bors

chilli

petrezselyemzöld

oregano

Mivel három a magyar igazság, a Házaló Fazék legfrissebb rovatában, zsinórban a harmadik férfi mutatja be főzési készségeit. Nem is akárhogyan, hiszen nem csak egy, hanem rögtön három fajta egészséges ételt készített el ezzel megcáfolva azt a tévhitet, miszerint a férfiak nem tudnak egyszerre több dologra figyelni. Miközben gyakorlottan készítette elő a hozzávalókat, és tette a tűzhelyre a különböző alapanyagokat, még kérdéseinkre is mosolygósan válaszolt. Mivel többek között személyi edzőként dolgozik, fontosnak tartja, hogy az étkezésre is szigorúan odafigyeljen, és számára nem számít különleges eseménynek az, hogy egyszerre három vagy akár négy ételt is készít, mivel általában három napra előre szokott főzni. Sportoló életvitelének megfelelően napi hatszor étkezik, amelyből kettő-három főtt ételt jelent. A főzésből az olaj használatát teljes mértékben kiiktatta, illetve a káros hozzátevőket tartalmazó alapanyagokat és a félkész ételeket is nagyívben kerüli. Az olajat legfeljebb kókuszzsírral pótolja, esetenként.

A gyerekkorában még túlsúllyal küzdő, kolozsvári születésű Pataki Zoltán, eleinte szüleivel kezdett el sportolni, majd a kézilabdázást a konditerem követte. Miután többféle sportot is kipróbált, ez utóbbi tetszett meg neki leginkább. Így mára már tíz éve jár edzeni, két éve pedig az étkezése is határozottan rendszerezettebb. A személyes heti hat edzésén kívül, most már másoknak is segít abban, hogy helyesen edzenek és étkezzenek. Szerinte, ha komolyabb eredményeket szeretnénk elérni, az étkezés sokkal fontosabb, mint az edzés. Ami az alapanyagokat illeti a kedvencei közé tartozik a bulgur, a köles, a rizs, a krumpli, a bab, a káposzta és a cékla is, amelyeket köretként készít el. Emellett a nyers zöldségeket is előszeretettel használja. Húsok közül pedig szinte az összes megtalálható a palettáján: csirkemell, csirkecomb, sertés-, marha-, pulyka- illetve halhús. Mai hétköznapi séfünk alapképzésen régészetet tanult, mesterin pedig a kulturális örökségvédelemben mélyítette el tudását. Bár belekóstolt a szakmába, mégis úgy érzi, hogy kizárólag ebből, nem lehet megélni. A főzés mesterségének csínjait már gyerekkora óta próbálja ellesni, hiszen családjában mindenki tudott főzni. Viszont most már az életstílusa is megköveteli azt, hogy változatosan főzzön, és időközben meg is szerette ezt a tevékenységet. A nagytatája hobbimészáros volt, így a húsok feldolgozását tőle leste el.

Azt is elárulta nekünk, hogy mi az, amit kerülnünk kell akkor, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni: félkész ételek, fehérliszt, cukrok, péksütemények, gyorsételek, pizzafélék, tésztafélék (kivéve, ha durum lisztből készült), üdítők, illetve alkohol. Úgy gondolja, hogy legalább napi négyszer kell étkeznünk, a rendszeres sportolás mellett. A reggeli étkezés meghatározó, erre ideális a zabpehely, a tojásrántotta zöldséggel vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér sajttal, zöldséggel vagy akár sonkafélével. A déli étkezés valamivel tartalmasabb kell legyen, itt már választhatunk a felsorolt köretek és húsfélék kombinációi közül. Ezen kívül fontos, hogy a nap folyamán köztes étkezéseket is beiktassunk, amikor például különböző magvakat fogyasztunk: diót, pisztáciát, mogyorót, kesúdiót, mandulát, vagy (ritkán) akár tökmagot. Fontos, hogy ezeket nyersen fogyasszuk pirítás, sózás és fűszerezés nélkül. A magvakon kívül különböző gyümölcsöket is bátran fogyaszthatunk. Viszont kizárólag délutánig, mivel erjednek és magas a fruktóztartalmuk. Az aszaltgyümölcsöket is csak mértékkel javallott fogyasztani. Az esti étkezés könnyedebb kell legyen, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátmentes ételeket kell előnyben részesítenünk, például: dinsztelt káposzta, különböző saláták, hal vagy tehéntúró. A vajjal is óvatosan kell bánnunk, viszont mérsékelt rendszerességgel és megfelelő sportedzések, mozgás mellett nem lehet káros hatással szervezetünkre. A sófajták közül a tengeri sót illetve a Himalaya sót emelte ki. Teák szempontjából pedig kizárólag a teafüves változatokat ajánlja. Az egyoldalú diétákkal egyáltalán nem ért egyet, mivel alkatilag változatos tápanyagskálára van szükségünk.

Természetesen a desszertekre is rákérdeztünk. Zoltán szerint szinte mindegyiket el lehet készíteni egészségesen és cukormentesen is, hiszen a cukrot bátran helyettesíthetjük Eritrit vagy sztívia növényi édesítővel. Ő például előszeretettel készít magának vargabélest, picit sportosabb módra. Azt is megtudtuk, hogy ha a szervezet három hétig nem jut semmiféle cukorhoz, utána már nem kívánja azt és leszokik róla. A szükséges cukormennyiséget már az alapanyagokból megszerzi a szervezetünk, így bármilyen édesség már csak plusz cukoradagot tartalmaz. Alternatívaként inkább keserűcsokoládét fogyasszunk, amelynek legalább 85%-os a kakaótartalma.

A receptek elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s