SZÁSZ ISTVÁN SZILÁRD VAJAS CROISSANTJA

Vízzel felvert tojással kenjük be a péksütemény tetejét

 

Hozzávalók (14-15 croissant-hoz):

– 50 dkg liszt

– 55 g cukor

– 11 g élesztő

– 1,4 dl víz

– 1,4 dl tej (az élesztő felfuttatásához)

– 5 g só

– 1 tojás

– 1 ek víz

– 1 tábla tejcsoki

– 4+30 dkg vaj.

A székelykeresztúri származású Szász István Szilárd lassan tíz éve él Kolozsváron, jelenleg doktorandusz-hallgató, de hosszú ideig a sajtóban dolgozott. Kutatásában a facebook közösségi oldalt vizsgálja, hogy az ott kirajzolódó élettörténet vagy személyiség milyen kapcsolatban áll az offline személyiséggel, de kutatása nem csak egy személyre korlátozódik, hanem közösségeket vizsgál.

Miként lépett kapcsolatba a konyhaművészettel? – Az élet rávezetett arra, hogy tanuljak meg főzni, mert ha valaki egyetemistaként nem csak abból a csomagból akar élni, amit anyuka küldött, kénytelen megtanulni bizonyos konyhai fortélyokat. Én is így kezdtem el főzni. Otthon is sütöttem, főztem egy-két dolgot, de a rántottánál sokkal bonyolultabbakat nem próbáltam ki. Most már kedvenceim közé tartoznak az élesztős, kelt tésztás receptek, mert úgy érzem, hogy azok elég jól sikerülnek, ezért is került be a repertoárba a croissant – mesélte.

A szerelemhez is kapcsolódik Szilárd életében a főzés. – Menyasszonyom szokta emlegetni, hogy a neki legelőször elkészített gombás étel is hozzásegített ahhoz, hogy később komoly és egyelőre jegyességig vezető kapcsolatunk legyen – árulta el Szilárd, akitől azt is megtudtuk, hogy náluk mindenkinek megvan a maga specialitása, de azért mindig segítenek egymásnak a főzésben.

Szabadidejét szívesen tölti a barátaival, közösségbe jár, szívesen asztaliteniszezik, nagyon szeret táncolni és társasjátékozni.

Talán nem csak bennem merült fel a kérdés, hogy miként születik meg valaki fejében az ötlet, hogy egy ilyen szakértelmet igénylő süteményt készít el otthon. Mivel Szilárd kedvenc süteménye a vajas croissant, egy bevásárlás alkalmával született meg az elhatározás, hogy ő is kipróbálja. Egyébként is újdonságszámba megy, hogy a sütemény hazájában, Franciaországban vajválság van, és emiatt arra gondolt, hogy addig próbálja ki saját croissantját, amíg lehet. A receptet pedig egy gasztrooldalon találta, amit továbbfejlesztett a csokoládés változattal.

A recept elkészítése itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s