SZABÓ SAROLTA: DÉL-KELET ÁZSIA ÉS A PHO LEVES

 

A vietnámiak jellegzetes levese

Hozzávalók:

– 1 db hagyma

– 10 dkg gyömbér

– 1 kg marhacsont

– 0,5 kg marhaszegy

– 5 db csillagánizs

– 5 db szekfűszeg

– 1 szál fahéj

– 3-4 szem feketebors

– 5 ek halszósz

– 250 g keskeny rizsmetélt

– 150 g marhahátszínt

– só ízlés szerint

– bors ízlés szerint

– chili ízlés szerint

– 1 kisebb fej friss saláta (tálaláshoz)

– 1 tk cukor

Saroltának régi vágya volt meglátogni Dél-Kelet Ázsiát

Az ideális ajándékötlettel mindnyájunknak gyűlt már meg a bajunk, de arra már biztosan mindenki rájött, aki valaha is vásárolt ajándékot, hogy egyeseknek egyszerűen lehetetlen vásárolni, míg másokat nagyon könnyű boldoggá tenni.  Utóbbi abban az esetben áll fenn, hogyha pontosan tudjuk, hogy az illető mire vágyik. Szabó Saroltát párja karácsonyra egy délkelet-ázsiai álomutazással lepte meg, amely tökéletes ajándéknak bizonyult, lévén, hogy mindketten nagyon szeretnek utazni, új kultúrákat és új ízeket megismerni. Sarolta nekünk is elmesélte csodálatos kalandjaikat és egy ízletes, különleges vietnámi receptet is megosztott velünk, hogy így mi is kaphassunk egy késhegynyit az ottani életből.

Sarolta Székelyudvarhelyen született és ott is nőtt fel, két évvel ezelőtt költözött ideiglenesen Kolozsvárra, ameddig tanulmányait befejezi a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakán. A jelenleg harmadéves hallgató már biztosan tudja, hogy mihez akar kezdeni az életével. Határozott elképzelései és tervei vannak a jövőt illetően, ugyanis nem csupán az esze, hanem az szíve is hazaszólítja a szülővárosába, ahol a párja is él.

Délkelet-Ázsia több szempontból is lenyűgözte a fiatal párt és Sarolta elmondása szerint régi vágyuk volt, hogy meglátogassák ezt a térséget is. Elmondta, hogy egyéni kirándulásuk három fő állomásból állt. Először Kambodzsába, majd Vietnámba és végül Thaiföldre utaztak. Vietnámban alkalmuk adódott közelebbről megnézni a Cu Chi alagútrendszert, amely úgy jött létre, hogy az amerikaiak ellen vívott harcban a vietkongok szabályosan beásták magukat a föld alá. Majd innen átutaztak Kambodzsába, Sziemreap városába, amelyhez nagyon közel fekszik Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsa szívében, a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. Sarolta elmondása szerint ez volt a kirándulásuknak a leglebilincselőbb látnivalója. A romváros igazi lélegzetelállító látványt nyújtott.

A kirándulás során rengeteg gyümölcsöt fogyasztottak. Többnyire ananászt és görögdinnyét, azonban kipróbáltak olyan különlegességeket is, mint például a langsza, ami a nálunk is kapható licsihez hasonló, valamint a cukoralmát és a guavát. Sarolta elmondása szerint az ottani gyümölcsöknek teljesen más ízük van, mint a nálunk kapható rokonaiknak. Főként abban tér el a nálunk kapható ananász ízé az ottanitól, hogy kevésbé savas. A rengeteg gyümölcs fogyasztása mellett az ázsiaiakra jellemző, hogy minden étkezést levessel kezdenek napszaktól függetlenül. A vietnámiak jellegzetes levese a Pho leves, amelyet chilivel és friss salátával tálalnak.

A recept elkészítési módja itt olvasható.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s