MILLE TÍMEA A FRANGO Á CAFREALJA

A frango á cafreal egyfajta grillezett csirke

Hozzávalók:

– kb. két egész csirke

– só

– bors

– erőspaprika

– gyömbér

– kevés olívaolaj, vagy pálmaolajat

Mille Tímea Mákófalván született, amely Kolozsvártól nem messze fekszik a Nádas völgyében. A líceumot azonban már Kolozsváron járta, azóta itt él és dolgozik fodrászként. Már másodszorra látogatott Afrikába, ahol sógorához érkezett vendégségbe. Nincs afrikai a családjukban, hanem a párja testvéréék vállalkozást indítottak nyugat-Afrikában, Sierre Leone fővárosában, Freetownban.

Sokan kérdezték Timitől, hogy mi fogta meg a kontinensben. Nem könnyű erre válaszolni, de úgy tartják, hogy vagy egyből beleszeret az Afrikába utazó, vagy soha többé nem akar oda visszamenni. Őt az ország hangulata, az emberek, az óceánpart fogta meg, állítása szerint az ország varázsát csak az értheti meg igazán, aki járt már ott.

Arról, hogy milyen a viszonyuk a magyar, fehér emberhez, Mille Tímea elmondta: fogalmuk sincs, hogy hol lehet Magyarország, vagy Románia, Európa melyik részén. – Alapvetően barátságosak, de valamilyen szinten tartanak tőlünk. Félnek attól, hogy a fehér embernek sok pénze van, hatalma, ezért bármire képes. Negatív dolog viszont nem ért – mesélte.

A parton élők többsége halászik, mindenkinek van csónakja, amivel reggel kimegy az óceánra, délután térnek vissza, de láttak földműveléssel foglalkozókat is. Ez viszont bonyolultabb, mert a vörös a talajban akármi nem terem meg. Vannak helyek, ahol viszont feketeföld van, főleg a folyó mentén, ahol könnyű hozzáférni a vízhez, mert öntözni kell a száraz időszakban. Mindenféle zöldséget lehetett ott találni zöldhagymától elkezdve, paradicsomon keresztül szinte bármit, bár ez utóbbit legtöbbször a szomszédos országból hozták. Ahogy az ananászt is, amelynek emiatt rendkívül nagy árat szabtak.

Mindenki angolul beszélt, az iskolában is tanultak angolul. Bár ők egy kicsit másképp beszélik az angolt, mint ahogy mi megszoktuk, de ha az ember füle rááll, megérti és rövid idő alatt meg is szokja. Időnként ők is visszakérdeznek, de nagyon toleránsak és befogadóak. Több törzsi nyelv is használatos, körülbelül tizenkettő, ők egymás közt ezt beszélik. A legelterjedtebb a krio.

Bár legutóbbi látogatásakor több turistát látott a repülőn, ez nem az az ország, ahova luxusutazást terveznének. Bár az utak többsége aszfaltozott, az összekötőutak nincsenek ilyen jó állapotban, a közlekedési lámpa tabu, átjárókról pedig szó sincs. Sokan járnak kisautóval, taxival, motorbiciklivel.

Ami az étkezést illeti, sok gyümölcsöt fogyasztanak, ami teljesen más ízű, mint itthon. Még az egyszerű banánnak is teljesen más íze van, mint felénk. Emellett gyakran fogyasztanak ananászt, mangót, papayat vagy karambolat, amely csillagalakú gyümölcs. Most nem érik, de ez a csillag alakú gyümölcs a citrusfélékhez hasonlít, savanykás ízű, pici magok vannak benne, lédús, finom gyümölcs.

A konyháról elmondható, hogy alapélelmiszer a rizs, mert olcsó és laktató. Inkább kecskehúst esznek grillezve, mellé főtt rizst, a rizs mellé pedig különböző szószokat készítenek. Minden nagyon csípős, a mi ízlésünknek nagyon erős. Van egy érdekes szósz, amelyet úgy készítenek, hogy zöld leveleket megfőznek, így olyan lesz, mint nálunk a spenót, és azt öntik a főtt rizsre, hogy jobban csússzon. Ettől elbággyadnak, és utána nagyon kell figyelni rájuk még a munkában is, miután visszajönnek az ebédszünetről, hogy nehogy elaludjanak. Egyébként is más munkamorál jellemzi őket.

Timi tervezi, hogy visszamegy, mert nagyon szerette az országot. Minden bizonnyal más ott élni vagy csak nyaralni menni. Van varázsa a helynek, és az óceán is vonzza. Élne ott, de csak megszakításokkal, pár hónap után hazajönne, mert hiányozna neki az itthoni kultúra, emberek.

A recept elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s