SZILVÁSSY KAROLA RECEPTESKÖNYVÉBŐL FŐZTEK A KOLLÉGISTA SZAKÁCSOK

ha nem találunk heringet, helyettesíthetjük bármilyen más hallal

ha nem találunk heringet, helyettesíthetjük bármilyen más hallal

Falsch kaviár

Hozzávalók (egy adaghoz):

    – két teljes hering

    – alma

    – 1 hagyma

    – 2 keményre főtt tojás

    – két jó marék mustármag

    – kevés borecet

    – cukor

 

A forró olaj nem engedi szétválni a csigát

A forró olaj nem engedi szétválni a csigát

 

Oláh palacsinta

 Hozzávalók:

    – egy tojásból

    – meleg sós víz

    – vaj

    – tehéntúró vagy juhtúró

    – (esetleg szilvaíz)

 

A zsemlék héját lereszeljük, belét amennyire lehet kivájjuk

A zsemlék héját lereszeljük, belét amennyire lehet kivájjuk

 

Sonkával töltött zsemle

Hozzávalók:

   – zsemle

   – vaj

   – sonka

   – tojás

A kolozsvári Óváry-Purjesz házat keltették életre a refisek január 31-én. Purjesz Olga irodalmi szalonja igen népszerű volt a múlt század eleji Kolozsváron, megfordult itt Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Móricz Zsigmond, Wass Albert, állandó vendég volt Szilvássy Karola is. Az irodalmi estek szomorú véget értek, a ház azóta leromlott. A Mócok útja 19. szám alatt található házazt az államosítást követően több lakrészre osztották, ma egy fogászat és egy lakrész kivételével üresen áll. A műemlék-épületet az Örökségünk Őrei program keretében a Kolozsvári Református Kollégium XI. A osztályos tanulói fogadták örökbe és hétfőn néhány órára megnyitották az érdeklődők előtt. Purjesz Olga fia, Óváry Zoltán világhírű immunológus és allergológus a Kolozsvári Református Kollégium diákja volt, ezért fogadták örökbe éppen ezt az épületet.

Az irodalmi estek egyik vendége báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola volt, akinek szakácskönyvéből készítettek kóstolót a Református Szakkollégium szakácsosztályának 11. osztályos tanulói. A főzés előtt Kovács Zsolt séf, a szakácsosztály szaktanára ismertette a kiválasztott főúri recepteket, majd mindenki munkához látott. – Úgy gondolom nem egy nagyon nehéz feladat, remélem ízleni is fog annak a vendégseregnek, akinek készítjük – indította a munkát Kovács Zsolt. A következőkben a korabeli recepteket közöljük.

A receptek elkészítési módját itt olvashatják.  

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s