ECUADOR ÍZEI BOROS ADÉLTÓL

 

Adél a hazatérésük után is többször elkészítette ezt a különleges és könnyen elkészíthető ételt.

Adél a hazatérésük után is többször elkészítette ezt a különleges és könnyen elkészíthető ételt.

Ceviche
Hozzávalók (1 személyre):
     – 12-15 dkg nem olajos, fehér húsú tőkehal (pl: halibutt, tengeri sügér, de akár harcsával is jó
     – 1 fej vörös- vagy lilahagyma
     – 3-4 citrom vagy kicsit több zöld citrom
     – ízlés szerint pár darab chili
     – friss koriander (esetleg más zöldfűszer)
     – belepasszírozható egy fél gerezd fokhagyma
     – só
 A körethez:
     – fél darab (édes)burgonya
     – maroknyi főtt kukorica szem (ideális esetben a perui óriásszemű choclóból)
     – ají amarillo, azaz sárga chilipaszta, de elhagyható
     – ízlés szerint esetleg: pattogatott kukorica, ropogós sós keksz
Legtöbben életünk végéig csupán álmodozunk a nagy utazásról, arról, hogy körbejárjuk a világot, új kultúrákba tekinthetünk be és új ízekkel ismerkedhetünk meg. Vannak azonban néhányan, akik számára az álom valósággá válik, Boros Adél párjával és két kisgyermekükkel megvalósította ezt a nagy álmot, Ecuadorban töltöttek három hónapot,  ahol az új kultúra mellett csodálatos új ízekkel és receptekkel ismerkedtek meg. Általuk mi is betekintést nyerhetünk az oly távolinak tűnő dél-amerikai ország gasztronómiájába. Adél elmesélte, hogy az utazás előtt körültekintően utánanéztek az ország veszélyeinek, ugyanis két kisgyerekkel nekivágni a nagyvilágnak nem kis felelősséggel jár, de ha elég elővigyázatos az ember, akkor kiküszöbölheti a lehetséges akadályokat. Elmondta, hogy  társával különleges célokkal érkeztek az országba, a családapa elsődleges célja az volt, hogy megmássza a Chimborazot, Adél pedig a  kichua indiánok megismerését tűzte ki céljául. De mivel tudták, hogy céljaikat nem tudják néhány nap alatt megvalósítani, ezért úgy tervezték meg a kirándulást, hogy hagytak időt maguknak az új környezethez való alkalmazkodásra és beilleszkedésre. Adél elmondása szerint a gyerekek nagyon szerették az új környezetet, mivel az ecuadori emberek rendkívül kedvesek és kíváncsiak.
Párjával és két kisgyermekükkel Ecuadorban töltöttek három hónapot

Párjával és két kisgyermekükkel Ecuadorban töltöttek három hónapot

Ami elsőként szemet szúrt, hogy mennyivel egészségesebben élnek Ecuadorban az emberek, mint mi magyarok. Míg mi mindent fűszerezni akarunk és a kenyeret elengedhetetlennek tartjuk, ők szinte nem is igényelik a kenyér jelenlétét az asztalon. A napot frissen facsart gyümölcslével kezdik, amit egy könnyű ebéd követ.
Bár általában ragaszkodnak a két fogásos ebédhez, ezt általában egy maximum két decis leves és egy roppant könnyű második fogás teszi ki. Vacsorára pedig legtöbbször csak magvakat fogyasztanak. A gyümölcs pedig elengedhetetlen kelléke a mindennapjaiknak. Az óceánhoz közeli területeken népszerű a hal, a rák és az úgynevezett ceviche, amelyet a gyerekek is nagyon szerettek. Adél a hazatérésük után is többször elkészítette ezt a különleges és könnyen elkészíthető ételt.
Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s