TORMALEVES ÉS MAJONÉZES ALMÁS TORMA

Szinte bármilyen húsételhez jól illik, de sajt mellé is remek

Szinte bármilyen húsételhez jól illik, de sajt mellé is remek

Hozzávalók tormaleveshez:

– 3 közepes alma

– 3 közepes körte

– 6 cm torma

– 1 liter zöldségalaplé (vagy leveskocka)

– 20 g vaj

– 1 dl almalé

– 2 dl tejszín vagy zsíros tejföl és tej

 

Hozzávalók majonézes almás tormához:

– 5 közepes szál torma

– 1 alma

– majonéz (1 tojás sárgája, 1 ek mustár, 1 dl olaj)

A tormát senkinek sem kell bemutatni, hiszen tájainkon a jól ismert növényfajok közé tartozik, felhasználását illetően azonban nem aknázunk ki minden lehetőséget. Talán azt sem tudjuk a növényről, hogy a Volga és Don folyók térségéből származik, ahol az életerő jelképe. Minden bizonnyal nem véletlenül, amint reszelni kezdjük, máris jobban értjük ezt a szimbolikát. Rengeteg jótékony hatása van, amelynek elsősorban a hideg, megfázós időszakban örülhetünk. C-vitamin mellett káliumot, nátriumot, magnéziumot, kálciumot, más ásványi anyagokat, flavont, mustárolajat, szinigrint, gliko­zidokat is tartalmaz. A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat a méregtelenítő folyamat során. Az illinoisi egyetem kutatásai szerint ez az anyag felelős azért, hogy ne növekedjen tovább a meglévő daganat. A torma tízszer több glukozinolátot tartalmaz, mint a brokkoli.

A megelőzésben és gyógyításban is jelentős szerepe van. Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, ugyanakkor a gyulladást is csökkenti. Vírus és baktériumölő hatása pedig akár fél napon át tart. Vérbőséget okozó hatása miatt, számos betegség esetén hatásos. Nemcsak a légutakat tisztítja, hanem segíti a gyó­gyulást megfázás, nátha, köhögés, hörgőhurut, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg gyulladása esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást. Reuma, köszvény, isiász, izomfájdalmak esetén is hatásos.

Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas. Bélféregűző hatása ismert. Bevethetjük étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén. Idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást.

Viszonylag igénytelen növény, jó hidegtűrő, ezért elég könnyen elterjedt egész Európában. A konyhai felhasználásban itthon elsősorban húsok kísérőjeként terjedt el, ecetesen, pedig a kicsit bátrabb megoldások izgalmas eredményt hozhatnak: karakteres íze feldobja a leveseket, krémeket is, és szinte bármiben érdemes kipróbálni. Tehetünk Bloody Marybe, halakhoz, fűszervajba, majonézbe, különféle mártásokba vagy szószokba, de rántottába vagy tükörtojásra is.

A receptek elkészítése itt olvasható. 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s