CITROMMAL OLTOTT CSIRKE, DARABOKBAN

Tökéletes ellenszer boldogtalanság ellen

Tökéletes ellenszer boldogtalanság ellen

Hozzávalók:

– 1 csirke, feldarabolva
– 2-3 citrom
– 2 evőkanál méz
– 4-5 szál kakukkfű
– só, frissen őrölt feketebors
– 0,5 dl tejszín

Igazi vasárnapi csirkesült, de ezúttal nem egyben, hanem feldarabolva sütjük, amitől ugyan nem lesz annyira impozáns, mint egyben sütött társai, viszont olyan mézes-citromos illatot áraszt, hogy azt egy parfümőr azonnal megpróbálná üvegbe zárni.

Depressziós családokban azt hiszem, nemigen szoktak főzni, ami nem depressziós családokban is sajnálatos, de itt különösen, mert ez a recept tökéletes ellenszer boldogtalanság ellen, még ha csupán időlegesen is hat. Bár ezt a gyógyszerekről is elmondhatjuk, viszont a citromos csirkének kétségtelenül kevesebb mellékhatása van. Csirke és méz vonatkozásában két nagyon kedvelt, nagyon bejáratott és bombabiztos hatású receptem van, az egyik a mézes-currys-fokhagymás vonalra épül, a másik pedig ezt a mézes-citromos-kakukkfüves variációt jelenti.

Mindkettő alkalmas arra, hogy egy szuicid alkatot visszatérítsen az életszeretetbe olyannyira, hogy aztán nem is akarják majd többé itt hagyni azt a világot, amelyben ilyen kicsiny csodák lapulnak, illetve nem is lapulnak, hanem szemérmetlenül csábítanak az ebédlőasztalra fektetve.

Homérosz szűkszavúan csak annyit ír, hogy Calypso/Kalüpszó nimfa ételt-italt adott Ödüsszeusznak, majd szerelembe esve, megpróbálta a szigetén tartani. Nem tudjuk, mi is lehetett az az étel, de ha ezt tálalja fel a görög hősnek, jó eséllyel tovább tudta volna maga mellett tartani, mintsem holmi berácsozott barlanggal.

Aki nem akar csirkét darabolni, az vegyen csontos csirkemellet, csirkecombokat meg néhány csirkeszárnyat, a csontok íze ugyanis elengedhetetlenül fontos, csirkemellfiléből ez az étel erőtlen lesz, mint Superman a kryptonitzsámolyon, illetve szuperhős-mitológiában kevéssé otthonos olvasóknak: mint budai úrilány a külső-csepeli vakrandin.

Bármiféle átlagos mézet használhatunk, a fifikás gesztenye- meg levendulamézek nem idevalók, de a selyemfűméz még belefér.

A citromokat vágjuk ketté, facsarjuk a levüket egy mély edénybe, keverjük bele a mézet, sózzuk, borsozzuk, majd dobjuk rá a kakukkfüvet is. A csirkedarabokat alaposan forgassuk bele a mézes-citromos lébe, a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, s míg melegszik, hagyjuk a csibét a fürdőjében pihenni.

Öntsük a pácot már kissé beszítta csirkedarabokat egy tepsibe vagy valamilyen lapos sütőedénybe, igazgassuk el, hogy bőrükkel felfelé legyenek, dobjuk melléjük a kifacsart ciromokat is – van még a héjukban annyi illóolaj, amely még intenzívebbé teszi sütés közben a citromos ízeket. A méz hajlamos pirulni, ezért időnként forgassuk meg a darabokat, de ne feledjük: a méz mély színt ad nekik, ez így van rendjén. Süssük kb. 1 órán át.

A mézes-citromos szaftot öntsük egy kis serpenyőbe – át is szűrhetjük -, forraljuk fel, keverjük hozzá a tejszínt, rottyantsunk még egyet rajta, aztán a forró citromos mártással leöntve vihetjük is a csirkét az asztalra. Egy ropogós cikória-jégsaláta kombó kiváló útitársa lenne.

Marton Levente kulinarista
asztaltanc.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s