GYORS RECEPTEK A NŐCI-FŐZCI CSOPORTTAL

A csoport változó gyakorisággal találkozik

   A csoport változó gyakorisággal találkozik

    Lassi, a joghurtos ital

    Hozzávalók:

    – 300 ml joghurt

    – 300 ml víz

    – kisebb üveg baracklekvár

    – néhány friss mentalevél

    – cukor ízlés szerint

   Káposztás egytálétel

   Hozzávalók:

    – fél fej káposzta

    –10 darab krumpli

    – 6 virsli

    –kisebb paradicsomkonzerv

    –10-12 nagyobb gomba

    – sajt a tetejére

Töltött gomba

Hozzávalók:

    – vaj

    – prézli

    – fokhagyma

    – gomba

    – só

    – bors

    – petrezselyemzöld

Sajttorta

Hozzávalók:

    – 50 g vaj

    – 175 g keksz

    – 500 g tehéntúró

    – 150 g joghurt

    – 50 g liszt

    – 1 citrom leve és héja

    – 175 g cukor

    – 2 tojás

Csokitészta

Hozzávalók:

    – 225 g vaj vagy margarin

    – 175 g cukor

    – 150 g liszt

    – 1 tasak sütőpor

    – 50 g kakaó

    – 3 tojás

    – 3 ek tej

Ezen a héten a Nőci-főzci csoporthoz látogattunk el, amely Gergely Emese ötlete nyomán alakult, miután egyszer közös főzésre hívta meg a lányokat. Annyira jól sikerült az este, hogy Mihályi Éva úgy döntött, hogy tovább folytatják az közös főzőcskét. Néhányszor Éváéknál találkoztak, ahogy legutóbb is, amikor a Házaló Fazék ministábja is ellátogathatott a jó hangulatú, pörgős együttlétre. A tíz lányból álló csapat nem csak főzni szokott, hanem kirándulnak illetve Isten igéjét is együtt olvassák. Mihályi Éva igyekszik tudását átadni az ifjú nemzedéknek, ezért olyan is volt, amikor húst szeleteltek, máskor a tökéletes rizsfőzés volt a téma, de az egészséges étkezésről is esett már szó.

A közös főzés ötletét a Pál Títuszhoz írt levelének második része adta „Te azonban azt hirdesd, ami egyezik az egészséges tanítással, hogy az idős emberek legyenek mértékletesek, tisztességesek és józanok. Egészségesek a hitben, a szeretetben és az állhatatosságban ugyanígy az idős asszonyok is szentekhez illően viselkedjenek, senkit se rágalmazzanak, ne legyenek mértéktelen borivás rabjai, tanítsanak a jóra, neveljék józanságra a fiatal asszonyokat, hogy ezek is szeressék férjüket és gyerekeiket és józanok, tiszták, háziasak, jók, férjük iránt engedelmesek legyenek, hogy ne gyalázzák miattuk az Isten igéjét – olvasta fel Mihályi Éva. – Én, mint idősebb asszony, azon gondolkodtam, mit tudnék átadni a fiataloknak. Arra jutottam, hogy főzni mindenképp meg tudom tanítani őket és Isten igéjét is elég sokat forgatjuk együtt – mesélte.

A csoport változó gyakorisággal találkozik, amit nagyban meghatároz a tapasztalt háziasszony szabadideje. Férjével, Lászlóval, háromlaki életet folytatnak, Kolozsvár mellett gyakran vannak Magyarországon és kétévente Ausztráliába is elrepülnek, ahol húsz évig éltek. Nagyon sok különleges fűszert is mutatott Éva. Ausztráliábán sokféle nemzetiségű barátaikkal gyakran főztek együtt. Egy ideig pedig japán diáklány lakott náluk, akivel szintén sokat sündörögtek a konyhában.

Kilenc éve tértek vissza Európába misszionáriusként, akkor Éva egy nemzetközi keresztyén iskolában tanított angolul, férjével bibliaórákat tartottak és gyerektáborokat szerveztek. Kolozsvárra több mint két éve tértek vissza, ahol szintén fiatalokkal, gyerekekkel foglalkoznak, bibliaórákat tartanak, arra törekszenek, hogy az emberekhez közelebb hozzák, megszerettessék velük a Biblia Istenét.

A Nőci-főzci csoport eheti témája a gyors főzés volt, avagy mit tud Éva néni tanítani a 20. századi nőknek. A leggyakrabban használt konyhai gép pedig a mikrohullámú sütő. – A mikrohullámú sütő nagyon jó, mert nem szárít, az ételekben lévő nedvességet használja fel a párolásra. Nem fő ki az íze és a vitaminok, illetve a színek sem változnak meg – mondta Mihályi Éva. Bár ő maga is hallott a mikrohullámú sütővel kapcsolatos negatív vélekedésekről, nincs meggyőződve ezek igazságtartalmáról.

A receptek elkészítési módja itt olvasható. 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s