MANCI NÉNJE PÜSPÖKKENYERE

Kiss Ágnes a konyhai fogásokat édesanyjától leste el. Fotó: MIHÁLY NOÉMI KATALIN

Kiss Ágnes a konyhai fogásokat édesanyjától leste el. Fotó: MIHÁLY NOÉMI KATALIN

Hozzávalók:

– 7 tojásfehérje

      – 170 g cukor

      – 150 g liszt

      – 70 g vaj

      – 100 g dió

      – 200 g meggy

      – mazsola ízlés szerint

      – citromhéjjal és vaníliával ízesíthetjük

Mai Házaló Fazék rovatunkban a püspökkenyér receptjével ismerkedhetünk meg, amely Kiss Ágnes családjában a Manci nénje püspökkenyere néven ismeretes. Kiss Ágnes a konyhai fogásokat édesanyjától leste el, akit nem csak ezen a területen tekint példaképének. Átörökítette az egészséges étrendet, amelyben sok zöldség és kevesebb hús kap helyet.

Kiss Ágnes sokgyerekes családban nevelkedett, és mivel édesapja lelkészként szolgált, azt is megtanulták, hogy hogyan kell erről-arról egymásért lemondaniuk. – Nagyon fájdalmas volt lemondani olykor egy-egy szép ruháról, de éreztük, hogy meg kell tennünk a testvérünk miatt, hogy övé lehessen a szép ruha. Más ilyen körülmények között megtanulni lemondani valamiről, mintha egy teljesen idegen javára tennéd – emlékezett a háromgyermekes édesanya, akiben ma is élénken élnek ezek az emlékek. – Anélkül, hogy valamiféle szabály lett volna, mindenki szem előtt tartotta, hogy legutóbb ő részesült előnyben, és esetleg el is mondta, hogy utoljára egy kicsivel nagyobb szelet tortát kapott, ezért felajánlotta másik tesvérének. Azt is megtanultuk, hogy milyen, amikor minket jutalmaznak meg és azt is, hogy milyen, amikor le kell mondani valamiről. És azt tapasztaltuk, hogy ez a lemondás nem feltétlenül rossz, mert ugyanúgy örültünk a testvérünk örömének. Persze valaminek az átengedése óhatatlanul negatív érzelmet váltott ki, de később a másik öröme felülírta ezt – magyarázta Kiss Ágnes.

A másokért való lemondást ma is gyakorolja az édesanya, amikor szabadidejéről mond le időnként, hogy másoknak segíthessen. Sem munkának, sem hobbinak nem tartja az önkénteskedést, sokkal inkább életformának.

A recept elkészítése.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s